Alex Jager heeft sinds september dit jaar de rol van Businesspartner Bedrijfsvoering Onderwijs bij Kentalis. Over een aantal jaar mag hij al met pensioen. Toch zette hij nog ‘even’ die loopbaanstap. Als regisseur van zijn eigen loopbaan vindt Alex dat hij nooit ergens langer dan vijf jaar moet blijven werken. ‘’Want daarmee blijft het voor iedereen fris en verval je niet in patronen’’. Alex kijkt terug op zijn loopbaan: waar vond hij ruimte voor ontwikkeling en hoe heeft hij die ruimte benut?
Alex: ‘’Mijn loopbaan startte ik in een heel andere branche. Vanaf 1983 werkte ik 20 jaar bij de Rabobank, in diverse functies. Toen vroeg ik mijzelf af: ‘’wil ik op mijn 65e terugkijken op ruim 45 jaar alleen Rabobank?’’ Mijn eigen antwoord daarop was nee en voor een volgende stap dacht ik in de richting van sport, onderwijs of zorg. Voor mezelf stelde ik vast wat ik kon: manager zijn, met als specialiteit bedrijfsvoering. Met die insteek hield ik vacatures in mijn regio in de gaten en zodoende kwam ik als manager bedrijfsvoering de ouderenzorg in Groningen binnen. Daar zag ik hoe hard er in de zorg gewerkt werd. Daar kreeg ik zoveel respect voor, dat ik na 5 jaar ook graag een functie wilde, die dichter bij de zorg lag.
Initiatief én een portie geluk
Om me te oriënteren op een nieuwe baan in de zorg heb ik HR-afdelingen van diverse zorgorganisaties gebeld met de vraag of ze een kwartiertje voor me hadden. Zo belde ik ook Koninklijke Effatha Guyot Groep, een rechtsvoorganger van Kentalis en sparde daar over mogelijke functies en wat bleek? In elk geval dat ik het geluk aan mijn zijde had, want er was al gauw een vacature voor de functie van zorgmanager bij Kentalis in Groningen. Mijn cv klopte niet 100% met de functievereisten, maar mijn eigen initiatief en enthousiasme compenseerde dat ruimschoots: ik werd aangenomen. Zo zie je maar weer dat actief zoeken werkt! Deze functie heb ik later overigens ook in Vries vervuld.
Van zorg naar onderwijs
Na weer 5 jaar ben ik gaan praten met de directie Kentalis Onderwijs. Daar vroeg ik wat er nodig was om ook in het onderwijs van Kentalis te kunnen werken, want dat sprak me ook erg aan. Via de schoolleidersopleiding werd ik toen directeur van de Guyotschool in Haren. Een stap waar ik nog steeds heel trots op ben. Het mooie aan werken als schoolleider is het directe contact met leerlingen, collegae en ouders. Je ziet elke dag waar je het voor doet. En of jouw inbreng wel of niet effect heeft. Vier jaar heb ik in die functie gewerkt, voordat ik recent de – denk ik 😉 – laatste loopbaanstap zette naar mijn huidige rol van Businesspartner Bedrijfsvoering Onderwijs. Ik heb het daar nu al erg naar mijn zin.’’
Frisse overstap
Mijn motto is dat je nooit ergens langer dan 5 jaar moet blijven werken. Overstappen houdt je scherp én zorgt ervoor dat je je blijft ontwikkelen. Bij elke nieuwe baan leer je weer wat nieuws. Als manager zeg ik dat ik elke medewerker ook om de 5 jaar een nieuwe manager gun. Zodat je altijd blanco naar elkaar kunt blijven kijken en niet in patronen belandt die ontwikkeling tegenhouden.
Deel je wens
De rode draad in mijn carrière? Die is dat ik altijd zelf keuzes heb gemaakt voor een volgende overstap. Ook al was er niet elk moment direct een nieuwe plek beschikbaar; de aanhouder wint meestal. Als manager van mijn eigen loopbaan zocht ik dan contact met de juiste mensen, op de voor mij juiste plek. Ook dacht ik regelmatig na of ik nog wilde doen wat ik op dat moment deed. Als dat niet zo was, nam ik zelf het initiatief richting volgende stap. Een tip die ik aan iedereen wil meegeven: geef op tijd aan als je iets wil of graag anders ziet. Of dat je bijvoorbeeld ergens ruimte voor nodig hebt om te onderzoeken. Mijn ervaring is dat als je echt iets wil, dat er veel kansen zijn en dat er ook veel mogelijk is. Tijdens al die overstappen werk je met zoveel andere mensen weer samen en is er mogelijk iemand die jou kan helpen met jouw loopbaanwensen. Bovendien leer je weer van andere mensen en organisaties; stuk voor stuk met andere ideeën, visies en achtergronden. Dat heeft mijn leven echt verrijkt.‘’