Geeft je kind een spreekbeurt over een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of maakt hij of zij een werkstuk? Super! Om hem of haar op weg te helpen, geven we hier antwoord op veel vragen. Wat is TOS en waarom heeft de één het wel en de ander niet? En hoe is het om TOS te hebben? Met deze informatie vertelt je kind het als expert in de klas!
Wat is TOS?
TOS betekent: taalontwikkelingsstoornis. Mensen die TOS hebben, hebben moeite met het leren of gebruiken van taal, omdat hun hersenen anders werken. Wil je je klasgenootjes laten voelen hoe het is om taal moeilijk te vinden? Laat ze dit tien keer héél snel zeggen: 'Als jouw tekkel mijn tekkel tackelt, tackelt mijn tekkel jouw tekkel terug'.
Bij iedereen is TOS anders
Mensen met TOS zijn allemaal verschillend. De één vindt praten lastig, de ander vindt het moeilijk om zinnen voor te lezen of is niet zo goed te verstaan. Als iemand weinig praat, dan kun je niet zomaar zeggen: hij heeft vast TOS. Alleen een dokter kan bekijken of iemand een taalontwikkelingsstoornis heeft.
Weetjes voor je spreekbeurt
- Een baby kan al snel klanken herkennen.
- De meeste baby's zeggen hun eerste woordje als ze één jaar oud zijn. Kinderen met TOS zijn vaak wat later.
- Eerst heette het ESM, nu heet het TOS.
- Vijf procent van alle mensen heeft TOS. Best veel hè?
- Sommige kinderen met TOS gaan naar een gewone school, anderen gaan naar een speciale school.
- Als je TOS hebt, dan is het goed om veel te oefenen met praten, lezen en luisteren.
- Vaak merk je helemaal niet dat iemand TOS heeft.
- TOS is iets heel anders dan stotteren, dyslexie en autisme.
Geduldig zijn
Soms weten mensen niet goed wat ze moeten doen als iemand langzaam praat of vaak om uitleg vraagt. Ze lopen dan weg of lachen. Dat is onaardig. Kinderen met TOS willen graag mensen om zich heen, net als iedereen.
Wil je meer tips over TOS? Bekijk onze tips!