Wat is oorsuizen?

Als je last hebt van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, hoor je geluiden die anderen niet horen, zoals een pieptoon of een ruisend, zoemend of fluitend geluid. Het geluid is soms of altijd aanwezig en kan wisselen in sterkte. Oorsuizen kan tijdelijk, maar ook chronisch zijn.

Oorzaken van oorsuizen

Oorsuizen wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een verkoudheid, een oorinfectie, gehoorschade, een ziekte of stress. Een kno-arts kan onderzoeken of er een medische oorzaak te vinden is voor het oorsuizen. Soms is het mogelijk om de oorzaak te achterhalen, maar vaak is dit niet het geval.

Als oorsuizen niet te verhelpen is

Helaas is oorsuizen niet altijd te verhelpen. Je krijgt dan te horen dat je met het oorsuizen moet leren leven. Een harde boodschap - dit lijkt misschien een onmogelijke opgave. Toch is leren omgaan met oorsuizen voor veel mensen écht mogelijk. Lees meer over onze hulp voor mensen met oorsuizen.

"Haar oorsuizen accepteren? Het leek Ester Kielen onmogelijk. En toch kan ze er nu goed mee leven." Lees het verhaal van Ester.

Wat is oorsuizen

Naar het audiologisch centrum

Als je last hebt van oorsuizen, is het een goed idee om dit eerst met je huisarts te bespreken. De huisarts kan doorverwijzen naar een kno-arts; die onderzoekt bijvoorbeeld of er een medische oorzaak te vinden is. Heb je daarna meer vragen over het oorsuizen of heb je er veel last van? Dan kun je bij het audiologisch centrum terecht voor:

  • extra onderzoek;
  • tips en antwoord op je vragen;
  • uitleg over 'jouw oorsuizen' (psycho-educatie);
  • advies over technische hulpmiddelen. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk om het oorsuizen te maskeren, zodat je er minder last van hebt.

De audioloog bespreekt ook of je hulp wil bij het leren omgaan met oorsuizen en vertelt over de mogelijkheden bij Kentalis. Neem contact met ons op voor een onderzoek bij het audiologisch centrum.