Als je te horen krijgt dat je kind slechthorend of doof is, heb je misschien veel vragen. Je krijgt bij Kentalis informatie, hulp en advies. Ook hebben we alvast praktische tips voor je op een rij gezet. Lees bijvoorbeeld hoe je in contact komt met andere ouders.
Praktische tips
Lees onze praktische tips, bijvoorbeeld over het stimuleren van de taal- en spraakontwikkeling en handige boeken en hulpmiddelen. Heb je zelf een tip voor andere ouders? Laat het ons weten.
Ervaringen delen?
Wil je ervaringen uitwisselen met andere ouders? Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Krijgt je kind behandeling bij Kentalis? Dan nodigen we je uit voor informatiebijeenkomsten. Je ontmoet andere ouders van kinderen die slechthorend of doof zijn.
- FODOK zet zich in voor de belangen van dove kinderen en hun ouders.
- De FOSS zet zich in voor de belangen van slechthorende kinderen en hun ouders en brengt ouders en kinderen met elkaar in contact.
- Gaat je kind naar een groep of school van Kentalis? Dan ontmoet hij of zij daar kinderen of jongeren die slechthorend of doof zijn.
- SH-jong is een organisatie voor en door slechthorende jongeren.
- Nederlandse Dove Jongeren (NDJ) organiseren activiteiten voor jongeren vanaf 12 jaar tot 30 jaar.
- Stichting Oorigineel organiseert door het hele land activiteiten voor dove, slechthorende en CODA kinderen tot en met 16 jaar. Ook de begeleiding bestaat voor een groot deel uit dove en slechthorende mensen die gebaarvaardig zijn.
Leren lezen
Kinderen horen overal gesprekken: thuis, in de supermarkt, op de televisie. Zo leren ze hun moedertaal. Omdat slechthorende en dove kinderen niet goed horen, missen ze veel informatie en is het leren van taal vaak lastig. Daarom is het belangrijk om de communicatieve en taalontwikkeling al op jonge leeftijd te stimuleren. Dit is vaak onderdeel van onze behandeling. Kijk ook eens op www.kentalisleeshuis.nl voor tips en filmpjes.
Lees ook ervaringsverhalen van slechthorende en dove mensen en ouders.