Je wilt dat jij en je kindje elkaar goed begrijpen. We helpen je daar graag bij en bieden zorg op maat. Behandelcoördinator Jeanne Berkelmans: “Er is veel mogelijk. Van gebaren leren tot videohometraining. We bekijken wat bij jouw gezin past.”
“Vaak is het voor ouders een complete verrassing dat hun baby slechthorend is”, vertelt Jeanne Berkelmans, die al jaren bij gezinnen thuis komt om ondersteuning te bieden. “En als je zelf wel goed hoort, weet je nog niet welke mogelijkheden er allemaal zijn. Daarom bieden we zorg op maat. We kijken écht naar wat iedereen in het gezin nodig heeft en zijn heel flexibel. Je bepaalt zelf wat je wilt leren en in welk tempo. Als ouders dat willen, richten we ons ook op andere betrokkenen, zoals opa en oma en broertjes of zusjes. Ook hebben we aandacht voor de verwerking. Je hebt net gehoord dat je baby slechthorend is en dat kan een schok zijn.
Praktische tips
We maken aan het begin het liefst regelmatig een afspraak, want baby’s groeien snel en ouders hebben vaak veel vragen. Hoe stimuleren we de taal- en spraakontwikkeling? Hoe houden we rekening met zijn of haar slechthorendheid? Ik heb vaak meegemaakt dat ouders stoppen met praten of hun baby maar geen rammelaar of piepbeestje meer geven, omdat ze denken dat het kindje het toch niet goed hoort. Maar wij adviseren juist om geluid aan te blijven aanbieden. Het horen kan nog verbeteren en we willen graag weten of hoorapparatuur goed werkt. Belangrijk is het dat je kind jouw gezicht, bewegingen en mimiek héél goed leert kennen. Slechthorende kinderen zijn meestal heel visueel ingesteld. Ze horen misschien niet altijd wat je zegt, maar zien extra goed om het gehoorverlies te compenseren.
Gebaren leren
We beginnen meestal ook snel met het aanleren van de eerste babygebaren, als ouders dat willen natuurlijk. Nederlandse Gebarentaal is een visuele, toegankelijke taal die slechthorende kinderen snel oppikken. Gebaren kunnen ook ondersteunend gebruikt worden bij de gesproken taal. Na een tijdje zien ouders dat hun kindje op steeds meer begrijpt en gaat communiceren. Een mooi moment dat zorgt voor vertrouwen.
Ervaringen uitwisselen
Verder organiseren we bijeenkomsten waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en geven we ontzettend veel praktische adviezen. We beantwoorden vragen, denken mee over hulpmiddelen en laten bijvoorbeeld zien hoe je voorkomt dat je baby het hoorapparaat steeds uit het oor trekt. Soms is videohometraining een goed onderdeel van de behandeling. We volgen dan de ontwikkeling van het kind en de vaardigheden van de ouders aan de hand van videobeelden. Samen bekijken we wat er goed gaat op het gebied van communiceren. Ook dat geeft zelfvertrouwen. Het is fantastisch als je ouders ziet groeien, als de onzekerheid afneemt."