Ben je doof en loop je in het dagelijks leven tegen lastige situaties aan, bijvoorbeeld in de communicatie met horenden? Of voel je je onzeker, somber of eenzaam? Bij Kentalis kun je terecht voor informatie en handvatten op het gebied van communicatie en behandeling bij psychische klachten.
Je krijgt antwoord op vragen als:
- Hoe ga ik om met mijn gehoorverlies/plotsdoofheid?
- Hoe zorg ik mijn partner en ik elkaar beter begrijpen?
- Ik ken de gebaren van vroeger, hoe leer ik nieuwe gebaren?
- Hoe kan ik groepsgesprekken volgen?
- Welke hulpmiddelen zijn er?
- Hoe accepteer ik mijn gehoorverlies?
- Hoe ga ik om met mijn vermoeidheid door het gehoorverlies?
Communiceren met anderen
We bespreken waar je tegenaan loopt en hoe we je hierbij kunnen helpen. Misschien vind je het ingewikkeld om met je partner te communiceren, om voor jezelf op te komen als je niet hoort wat anderen zeggen of om het contact met vrienden te onderhouden. De behandeling is erop gericht om de communicatie tussen jou en je omgeving te stimuleren en te verbeteren. Ook leer je welke hulpmiddelen en voorzieningen je hiervoor kunt inzetten.
Gebarentaal leren
Het leren van Nederlandse Gebarentaal (NGT) kan in de communicatie als helpend worden ervaren. Als je met gebaren kunt communiceren, kun je contact maken met andere mensen die ook slechthorend of doof zijn. Ook kun je een gebarentolk inschakelen, bijvoorbeeld voor een groepsgesprek tijdens een verjaardag of vergadering. Er zijn naast NGT ook nog andere oplossingen, zoals Nederlands met Gebaren (NmG) en schrijftolken. Samen bekijken we welke manieren van communiceren bij je passen en hoe je je daarin kan ontwikkelen.
Behandeling bij psychische klachten
Als je in je dagelijks leven langere tijd tegen lastige situaties aanloopt, kun je je daardoor somber of angstig voelen. Misschien herken je een gedachte als: ik ga het niet meer aan, want het lukt me toch niet. Ook dan kun je bij ons terecht. Samen met een psycholoog ga je aan de slag om je (lichte) psychische klachten te verminderen. Lees hoe je je kunt aanmelden voor behandeling.
Begeleiding bij alledaagse situaties
Ben je vroegdoof en achttien jaar of ouder en wil je hulp bij alledaagse situaties, om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven? Dan kunnen ervaren begeleiders van Kentalis je begeleiden, bijvoorbeeld bij het leren van communicatieve vaardigheden en computervaardigheden, onderhouden van sociale contacten, beheren van je financiën, vinden van opvoedingsondersteuning, leren omgaan met ingrijpende gebeurtenissen en ondernemen van activiteiten buitenshuis. Omdat het gaat om begeleiding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), is hiervoor een beschikking vanuit de gemeente nodig.