Leerling of cliënt met doofblindheid

Hoe herken je een beperking in horen én zien? En hoe communiceer je met iemand die niet of niet goed hoort en ziet? We delen graag onze kennis over dit thema, bijvoorbeeld door cursussen, voorlichting en advies te geven. En als je cliënt een beperking in horen én zien heeft, kunnen experts van Kentalis op locatie behandeling geven en hun kennis met je delen.

Communiceren als iemand niet goed hoort en ziet

Mensen met een beperking in horen én zien zijn soms aangewezen op andere communicatievormen, zoals gebarentaal of vierhandengebaren. Volg een cursus en leer hoe je omgaat en communiceert met iemand met een beperking in horen én zien. We werken bij het ontwikkelen van opleidingen en cursussen samen met de Rijksuniversiteit Groningen.

Als je leerling of cliënt doofblind is

We geven opleidingen en cursussen over:

  • totale communicatie
  • Nederlandse Gebarentaal
  • vierhandengebaren
  • Social Haptic Communication
  • een beperking in horen én zien en lichamelijke klachten
  • communiceren over lichaamsbeleving, relaties en seksualiteit

Kennisdagen en congressen

Om mensen met een beperking in horen én zien zo goed mogelijk te helpen, doen we wetenschappelijk onderzoek. De onderzoeksresultaten delen we regelmatig tijdens kennisdagen en congressen.

Als iemand bij een andere organisatie woont

Ook als iemand een beperking in horen én zien heeft en bij een andere organisatie woont, kunnen experts van Kentalis behandeling geven en hun kennis delen. Ze geven dan bijvoorbeeld advies aan begeleiders en antwoord op vragen als: Waar houd je rekening mee als je bewoner niet goed hoort én ziet? En hoe zorg je dat je elkaar zo goed mogelijk begrijpt? Zo verbeteren we samen de communicatie. 

Master over doofblindheid

De master Communication and Deafblindness is te volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het is de enige opleiding ter wereld die zich volledig richt op communicatie met mensen met een beperking in horen én zien. De master is opgezet door professor Marleen Janssen: “Het begeleiden van mensen met een dubbele zintuiglijke beperking vergt unieke kennis, je kunt niet je blindenkennis of je dovenpedagogiek inzetten.”

Tips voor een gelijkwaardig gesprek

Hoe communiceer je met iemand met een beperking in horen én zien? Op de website van Deelkracht vind je een handige kaart met tips die je kunnen helpen om op een gelijkwaardige manier in gesprek te zijn of contact te maken. Onder de naam Deelkracht werkt Kentalis samen met andere organisaties aan een meer toegankelijke wereld voor mensen met een beperking in horen én zien.

Gratis e-learning van DB-connect

Tip! In de gratis e-learning 'Als oren én ogen het niet goed doen, wat doe je dan?' maak je kennis met drie personen die alle drie een andere beperking hebben in horen én zien. Je leert wat het voor hen betekent in hun dagelijks leven en hoe zij daarmee omgaan.

Werk je in het onderwijs en wil je vragen of de situatie van een leerling bespreken? Je kunt bij ons ook terecht voor consultatie & advies.