Communiceren, zelfstandigheid en leren omgaan je beperking: dit zijn vaak de belangrijkste thema’s van onze behandeling voor mensen met een beperking in horen én zien. Je kunt rekenen op zorg op maat. De behandeling en begeleiding van Kentalis begint bij jouw vragen en wensen.
ALTIJD AANDACHT VOOR COMMUNICATIE
Je kunnen uiten en in contact staan met anderen is voor ieder mens belangrijk, maar voor mensen met een beperking in horen én zien helaas niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Daarom is dit een zeer belangrijk thema in onze behandeling. Welke manier van communiceren bij iemand past, hangt af van de persoon en zijn of haar mogelijkheden, situatie en beperkingen.
Geboren met een beperking in horen én zien?
Als je kind is geboren met een beperking in horen én zien, bijvoorbeeld door vroeggeboorte of een ziekte of syndroom, he je waarschijnlijk veel vragen en zorgen. We zijn er dan voor jou en je kind. We bieden specialistische zorg op maat, omdat ieder kind met een aangeboren beperking in horen én zien anders is. Samen onderzoeken we wat je kind nodig heeft om zich in verschillende levensfases zo goed mogelijk te ontwikkelen.
Als je gehoor en zich langzaam afnemen
Als je steeds minder goed gaat horen en zien (verworven doofblindheid), bijvoorbeeld door het Ushersyndroom, heb je veel te verwerken. Ook maak je je misschien zorgen over de toekomst of voel je je somber, omdat je steeds moet inleveren. Je wilt zelfstandig blijven en kunnen communiceren met de mensen om je heen. Bij ons kun je terecht voor behandeling en begeleiding.
Leren leven met het Ushersyndroom
Hoe leer je omgaan met de beperkingen die het Ushersyndroom kan veroorzaken? Kentalis helpt kinderen en jongeren en hun ouders hierbij. Je kunt bij Kentalis terecht voor ‘psycho-educatie’. We geven dan uitleg, bijvoorbeeld over de gevolgen van het Ushersyndroom, en je krijgt allerlei tips. Ook is er veel aandacht voor je zorgen, vragen en welzijn ongeacht je leeftijd.
Begeleiding in alledaagse situaties
Het is ingrijpend als je gehoor en zicht langzaam afnemen. Toch leiden veel mensen met een beperking in horen én zien een zelfstandig leven. Met de juiste ondersteuning is er veel mogelijk. Je kunt bij Kentalis ook terecht voor begeleiding bij allerlei alledaagse situaties.
DE METHODIEK TOTALE COMMUNICATIE
Wij geloven dat iedereen recht heeft op communicatie op maat. Daarom werken medewerkers van Kentalis veel met de methodiek Totale Communicatie. Dit betekent dat we communiceren op een manier die bij iemand past en dat we, als dat nodig is, gebruikmaken van verschillende communicatievormen en hulpmiddelen. Totale Communicatie vergroot de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en interactie en het gevoel van eigenwaarde.
Woongroepen en dagbesteding
Sommige kinderen, jongeren en volwassenen met een aangeboren beperking in horen én zien hebben in dagelijkse situaties specialistische zorg nodig. We hebben speciale woongroepen en dagbestedingsgroepen voor deze mensen.
ALS IEMAND BIJ EEN ANDERE ORGANISATIE WOONT
Ook als iemand een beperking in horen én zien heeft en bij een andere organisatie woont, kunnen experts van Kentalis behandeling geven en hun kennis delen. Ze geven dan bijvoorbeeld advies aan begeleiders en antwoord op vragen als: Waar houd je rekening mee als je bewoner niet of niet goed hoort en ziet? En hoe zorg je dat je elkaar zo goed mogelijk begrijpt? Zo verbeteren we samen de communicatie.
Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
Om mensen met een aangeboren beperking in horen én zien zo goed mogelijk te helpen, doet Kentalis wetenschappelijk onderzoek en werken we samen met de Rijksuniversiteit Groningen. De behandelaren zijn op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en werken met methodieken die door onderzoek tot stand zijn gekomen.
Lees hoe je jezelf of je kind kunt aanmelden voor zorg.