Inleiding
Geachte ouder/verzorger,
In deze schoolgids 2024-2025 vindt u informatie over Kentalis de TaalSter. U leest in deze gids over onze aanpak en visie. Ook vindt u in de schoolgids praktische informatie, zoals lestijden en vakanties. Een goede samenwerking tussen ouders en school vinden wij belangrijk. Ieder kind profiteert van een goede samenwerking tussen school en ouders. Daarom nodigen we u regelmatig uit om bij ons op school langs te komen.
Voor algemene informatie over het onderwijs binnen Kentalis kunt u terecht in de algemene schoolgids. Deze vindt u op deze website onder de knop Algemene Schoolgids. De algemene schoolgids is bedoeld voor ouders en verzorgers* van kinderen die naar één van de scholen van Kentalis gaan. Of die via de ambulante dienstverlening ondersteuning krijgen op een school in de buurt.
Met vriendelijke groet, Pauline van Lith, Colette Schoel en Jeroen Jansen.
Directeuren Kentalis de TaalSter.
* Overal in de schoolgids waar ouder(s) worden genoemd, worden ook verzorger(s) bedoeld.
Onze visie
Bij Kentalis de TaalSter is ons doel dat leerlingen succesvol, gelukkig en volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. We richten ons op leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (tos), een complexe aandoening die hun gehele ontwikkeling beïnvloedt (Vissers & Hermans, 2017).
Op Kentalis de TaalSter besteden we veel aandacht aan de communicatieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. We willen dat zij zich ontwikkelen tot vaardige, vriendelijke en respectvolle burgers. Daarom werken we samen met de leerlingen zelf, hun ouders en externe betrokkenen. We willen de talenten en mogelijkheden van onze leerlingen zo goed mogelijk benutten.
Het onderwijs dat we bieden, sluit aan bij hun individuele onderwijsbehoeften. We willen leerlingen waar het kan terugplaatsen in het reguliere onderwijs. Het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Als het nodig is, bieden we ondersteuning via de ambulante dienst van Kentalis
Onze leerlingen
Kentalis de TaalSter: een school voor ‘neutraal bijzonder onderwijs’. We houden rekening met de levensbeschouwelijke en culturele achtergrond van onze leerlingen. Iedere leerling met een onderwijsarrangement is welkom bij ons.
Onze school maakt deel uit van de Stichting Kentalis Onderwijs. In het schooljaar 2024-2025 starten we met ongeveer 180 leerlingen tussen de 4 en 13 jaar oud, met de volgende arrangementen:
- TOS (taalontwikkelingsstoornissen): voor leerlingen met taalontwikkelingsproblemen.
- SH (slechthorendheid): voor leerlingen met gehoorproblemen (vanaf augustus 2022 geen nieuwe instroom).
- TOS-MG/SH-MG: voor leerlingen met zowel taalontwikkelingsstoornissen als een lage intelligentie.
Bij Kentalis de TaalSter staat de taalontwikkeling, communicatieve vaardigheden en sociaal-emotioneel functioneren van de leerling centraal. Sommige leerlingen hebben naast een taalontwikkelingsstoornis gedragsproblemen en/of psychische stoornissen, zoals autisme of ADHD.
Leerlingen die Nederlandse Gebarentaal (NGT) nodig hebben om onderwijs te volgen, verwijzen we door naar de Dr. Bosschool in Arnhem. Op deze school wordt onderwijs aangeboden in een NGT-klimaat.
Schoolondersteuningsprofielen
Het school ondersteuningsprofiel (sop) staat op de website.
Schoolplan
In het schoolplan 2024-2027 heeft de school haar doelen voor de komende vier jaar vastgelegd. Als u geïnteresseerd bent, kunt u het schoolplan opvragen bij de administratie.
Organisatie van de school
Kentalis de TaalSter, gelegen in de wijk de Hazenkamp dichtbij het Goffertpark in Nijmegen, zit samen met de ambulante dienst en het traject begeleidingsteam van Kentalis in één gebouw. In het schooljaar 2024-2025 starten we met zestien groepen.
De leerlingen van Kentalis de TaalSter komen uit de regio Tiel-Boxmeer-Elst. Nieuwe leerlingen kunnen tijdens het schooljaar instromen op Kentalis de TaalSter.
Onderwijsteam
Op Kentalis de TaalSter werken ongeveer tachtig medewerkers. Dit zijn:
- De leerkracht die samen met de logopedist, de leraarondersteuner en de onderwijsassistent onderwijs geeft aan de leerling.
- De leden van de commissie van leerlingenzorg (cvl). Zij zijn verantwoordelijk voor de leerlingenzorg. De cvl bestaat uit: de leerkracht, de logopedist, de intern begeleider, de schoolmaatschappelijk werker, de orthopedagoog en de afdelingsdirecteur.
- De speltherapeut en de kinderfysiotherapeut. Zij behandelen leerlingen na een besluit door de cvl.
- De vakleerkracht bewegingsonderwijs.
- De ondersteunende functies, zoals de administratief medewerker, de technisch vakman, de conciërge.
- De directie, die leiding geeft aan de school.
Kentalis de TaalSter is een opleidingsschool. Een school waar stagiaires de kans krijgen te leren en ervaring op te doen binnen het speciaal onderwijs.
Rondleiding en inschrijven op onze school
Maakt uw kind (mogelijk) de overstap naar Kentalis de TaalSter? Dan nodigen we u uit om kennis te maken met de school. Dat kan tijdens onze Open School ochtenden, waarin we vertellen over ons onderwijs en we u een rondleiding door de school geven. In schooljaar 2024-2025 zijn de Open School ochtenden gepland op de volgende data:
- 25 september 2024
- 30 oktober 2024
- 27 november 2024
- 18 december 2024
- 29 januari 2025
- 19 februari 2025
- 26 maart 2025
- 16 april 2025
- 21 mei 2025
- 25 juni 2025
De Open School ochtend begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 11.30 uur.
Om onderwijs te volgen op Kentalis de TaalSter is een onderwijsarrangement nodig. De commissie van onderzoek (cvo) onderzoekt de onderwijsbehoeften en bepaalt of uw kind toelaatbaar is. Meer informatie hierover vindt u in de algemene schoolgids op deze website.
Heeft uw kind een onderwijsarrangement ontvangen? Dan kan uw kind worden ingeschreven op de TaalSter. Na de inschrijving volgt een intakegesprek met de intern begeleider. In dit gesprek bespreken we wat u van ons onderwijs kan verwachten, de onderwijsbehoefte van uw kind en overige bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld medicatiegebruik. Ook bieden we uw kind de mogelijkheid om te komen wennen in de nieuwe klas.