Opbrengsten en uitstroom

Kwaliteitszorg

Kentalis werkt planmatig aan kwaliteit op het niveau van de groep, de afdeling en de gehele organisatie.

Op groepsniveau worden de leerresultaten geanalyseerd en acties op basis van de analyse afgesproken en uitgevoerd. Ook de uitkomsten van de Monitor Sociale Veiligheid worden op groepsniveau geanalyseerd en kunnen leiden tot nieuwe afspraken en/of aanpassingen binnen het gebouw of het schoolplein.

Per afdeling wordt tijdens de M4, M8 en M12 gesprekken het onderwerp kwaliteit in al zijn facetten besproken met de kwaliteitsmedewerker van Kentalis. De kwaliteitsmedewerkers rapporteren hun bevindingen aan de Directeur Onderwijs van hun doelgroep en de instellingsdirecteur.

Onderwijsresultaten

Kentalis stelt voor alle doelgroepen in het SO en VSO passende ambities, dat is het resultaat dat we verwachten van de leerlingen op hun niveau. Alle in niveaus uitgewerkte ambities zijn te vinden in de algemene schoolgids: Ambities Kentalis Onderwijs. De resultaten brengen we in kaart aan de hand van toetsen. Voor onze school zijn dit de CITO-toetsen. Op basis van de resultaten zijn wij in staat om doelstellingen op maat te formuleren voor onze leerlingen. 

Ambitie op didactisch niveau

De ambitie is dat 90% van de leerlingen het niveau haalt passend bij hun uitstroomperspectief. Per vakgebied wordt gekeken of we deze ambitie halen. 

Technisch Lezen

Van de leerlingen uit groep 5-7 haalt 78% de norm volgens de leerroute eind schooljaar 2023-2024. Dat is een lichte daling vergeleken met de januari-toetsen, toen behaalde 81% van alle leerlingen de norm. 

Begrijpend Lezen

Van de leerlingen uit groep 5-7 haalt 28% de norm volgens de leerroute eind schooljaar 2023-2024. Dat is een lichte daling vergeleken met de januari-toetsen, toen behaalde 31% van alle leerlingen de norm. 

Rekenen

Van de leerlingen uit groep 5-7 haalt 63% de norm volgens de leerroute eind schooljaar 2023-2024. Dat is een stijging vergeleken met de januari-toetsen, toen behaalde 59% van alle leerlingen de norm. 

Spelling  

Van de leerlingen uit groep 5-7 haalt 76% de norm volgens de leerroute eind schooljaar 2023-2024. Dat is een stijging vergeleken met de januari-toetsen, toen behaalde 71% van alle leerlingen de norm. 

Eindtoets

Dit jaar hebben 35 leerlingen de eindtoets Route 8 gemaakt. De resultaten komen over het algemeen overeen met het vastgestelde uitstroomprofiel van de leerlingen. Twee leerlingen uit de TOS MB groep stromen uit, maar hebben niet de doorstroomtoets gemaakt. 

Ambitie op sociaal emotioneel niveau

De ambitie van Kentalis Signis SO TOS is dat de sociale competenties van de leerlingen zo goed mogelijk tot ontwikkeling kunnen komen. Twee keer per jaar brengen wij de sociale competenties van alle leerlingen in kaart. Naast het volgen van de didactische ontwikkeling, is het zeker zo belangrijk om de sociaal-emotionele ontwikkeling en ontwikkeling van sociale competenties van de leerlingen te volgen. Op basis van de resultaten ondersteunen en begeleiden wij de leerlingen zo gericht mogelijk en helpen wij hen om talenten te ontwikkelen. Zo worden zij optimaal voorbereid op een zoveel mogelijk zelfredzaam functioneren in de maatschappij. 

In het regulier onderwijs geldt de norm van 3.60 punten gemiddeld voor een leerling. De norm voor leerlingen in het SO kan zelf worden vastgesteld waarbij rekening wordt gehouden met de cluster 2 doelgroep. Voor Kentalis Signis SO TOS is 3.11 punten vastgesteld als norm voor de totale schoolstandaard. Deze norm is ongeveer 0.50 punten lager dan het landelijke gemiddelde in het reguliere onderwijs, maar reëler en ambitieus voor de kwetsbare populatie van de leerlingen binnen het cluster 2 onderwijs. De SCOL bestaat uit acht categorieën:

  1. Ervaringen delen
  2. Aardig doen
  3. Samen spelen en werken
  4. Een taak uitvoeren
  5. Jezelf presenteren
  6. Een keuze maken
  7. Opkomen voor jezelf
  8. Omgaan met ruzie

Voor deze losse categorieën wordt de schoolstandaard van 3.0 punten gehanteerd. We zijn tevreden als 75% van onze leerlingen dit behaalt.

In schooljaar 2023-2024 hebben we de normscore van de totaal behaalde schoolstandaard op zowel de najaarsmeting 2023 (3.37) als op de voorjaarsmeting 2024 (3.55) ruim behaald. Wanneer er wordt gekeken naar de losse categorieën dan zijn er verschillen zichtbaar tussen de locatie Amsterdam en Assendelft. 

In Amsterdam is er een vooruitgang te zien op alle categorieën tussen de najaarsmeting 2023 en voorjaarsmeting 2024. In het voorjaar van 2024 is de ambitie van 3.0 volledig behaald. In Assendelft is een wisselend beeld zichtbaar. Op niet alle categorieën is vooruitgang zichtbaar. Op aardig doen, samen spelen en werken, een taak uitvoeren, omgang met ruzie en de totaalscore is een achteruitgang zichtbaar. Desondanks wordt zowel in het najaar van 2023 als het voorjaar van 2024 de ambitie van 3.0 wel behaald.

Het is de doelstelling van Kentalis dat 75% van de leerlingen de ambitie van 3.0 behalen op alle categorieën. In Amsterdam is een vooruitgang te zien op alle categorieën. In het voorjaar van 2024 wordt de ambitie bijna overal gehaald. Alleen de categorie ruzie ligt met 73.3% onder de doelstelling van 75%. In Assendelft is een wisselend beeld zichtbaar. Op niet alle categorieën is vooruitgang zichtbaar. Op aardig doen, samen spelen en werken, een taak uitvoeren en omgaan met ruzie is een achteruitgang zichtbaar. Desondanks wordt de doelstelling zowel in het najaar van 2023 als het voorjaar van 2024 op bijna alle categorieën behaald. Alleen de categorie ruzie ligt met 70% in het najaar van 2023 en 67.9% in het voorjaar van 2024 onder de doelstelling van 75%.

Voor het schooljaar 2024-2025 wordt het omgaan met ruzie het grootste aandachtspunt. Het lesprogramma vanuit KiVa en PeTOS spelen hierin een belangrijke rol. Bij beide locaties is in schooljaar 2022-2023 gestart met KiVa. In schooljaar 2023-2024 is KiVa verder uitgerold en ook de nieuwe medewerkers zijn hierin geschoold. Dit blijven wij ook in schooljaar 2024-2025 voortzetten. Binnen de gouden weken aan de start van het schooljaar 2024-2025 wordt extra veel aandacht besteed aan KiVa en PeTOS.

Opbrengsten sociale veiligheid 

Elk jaar brengt Kentalis Signis SO TOS de sociale veiligheid van de leerlingen in kaart. In voorgaande jaren is gebruik gemaakt van de Monitor Sociale Veiligheid (MSV). In schooljaar 2023-2024 zijn wij voor het eerst gestart met de KiVa Monitor om de veiligheid van onze leerlingen in kaart te brengen. Dit is een instrument dat voldoet aan de inspectiekaders. De leerlingen uit de groepen 3 t/m 8 vullen de vragenlijst digitaal in. Op basis van de resultaten worden zowel in de klas als schoolbreed doelen en acties uitgezet om de sociale veiligheid te waarborgen en waar nodig te verbeteren. Zo zorgen wij ervoor dat wij een school zijn waar iedereen zich veilig voelt.

De KiVa Monitor geeft resultaten op zowel groepsniveau als schoolniveau. De volgende onderwerpen komen aan bod in het rapport op groepsniveau:

  • Welbevinden en veiligheidsgevoelens op school
  • De sociale positie van leerlingen in de klas
  • Prosociaal gedrag
  • Populariteit en leiderschap
  • Pesten: Wat leerlingen over zichzelf zeggen
  • Pesten: Wat leerlingen over klasgenoten zeggen
  • Risicolocaties

De leerkracht van de groep krijgt een rapport waarin de resultaten op bovenstaande onderwerpen worden besproken. Ook ontvangt de leerkracht een sociogram. Het sociogram geeft een duidelijk beeld over welke leerlingen er met elkaar om gaan, vrienden van elkaar zijn, of wie er minder of geen vrienden in de groep heeft. De leerkracht stelt aan de hand van het rapport doelen op voor de groep en/of voor individuele leerlingen waar de rest van het schooljaar aan wordt gewerkt met de leerlingen.

De KiVA Monitor levert ook een rapport op schoolniveau, bedoeld voor de school als geheel. In het schoolrapport komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het welbevinden van leerlingen
  • De houding van de leerkracht
  • Het pesten op school

Het doel van het rapport is om te zien wat er de afgelopen tijd is veranderd in de school. Zo is het voor de school inzichtelijk op welke gebieden de situatie vooruit is gegaan, hetzelfde is gebleven of achteruit is gegaan. Echter, gezien de huidige afname de eerste afname is bij Kentalis Signis SO TOS, kunnen er op dit moment nog geen uitspraken worden gedaan over veranderingen over tijd op het gebied van de sociale veiligheid. Dit rapport moet gezien worden als 0-meting. Bij volgende metingen in schooljaar 2024-2025 zullen de ontwikkelingen geëvalueerd worden.

Uit het schoolrapport van de najaarsmeting 2023 van de KiVa Monitor komt naar voren dat leerlingen aangeven het op school 'af en toe' tot 'vaak' naar hun zin te hebben. Leerlingen geven aan het in de klas 'vaak' tot 'altijd' naar hun zin te hebben. Op het gebied van pesten geven leerlingen aan dat ze gemiddeld 'één of twee keer' per week andere leerlingen pesten. Daarnaast geven ze aan 'helemaal niet' tot 'één of twee keer' per week gepest te worden door andere leerlingen.

De leerkracht speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van pesten. In de vragenlijst kregen de leerlingen vragen over hun leerkracht(en). Leerlingen geven aan dat de leerkracht het in de afgelopen maanden gemiddeld '2-5 keer' over pesten heeft gehad tijdens de les, gemeten op een schaal van nooit tot meer dan 8 keer. De meeste leerlingen geven aan dat leerkrachten over pesten denken als: 'Het is iets slechts'. De leerlingen geven aan dat hun leerkracht 'een beetje' tot 'veel' heeft gedaan om pesten te stoppen.

Voor het schooljaar 2024-2025 blijft het welbevinden van onze leerlingen het grootste aandachtspunt. Ook in het schooljaar 2024-2025 zal het lesprogramma vanuit KiVa en PeTOS hierin een belangrijke rol spelen en extra veel aandacht krijgen tijdens de gouden weken aan de start van het schooljaar. 

Tevredenheids- en ervaringenonderzoek

Leelingenervaringenonderzoek 2023

Eén keer in de twee jaar brengt Kentalis Signis SO TOS de ervaringen van de leerlingen in kaart. Dit doen wij met het instrument leerlingenervaringenonderzoek via WMK. Dit is een door Kentalis ontwikkeld instrument dat voldoet aan de inspectiekaders. Op basis van de resultaten worden schoolbrede doelen en acties uitgezet om positieve leerlingenervaringen op school te waarborgen en waar nodig te verbeteren. Zo zorgen wij voor een school waar de leerlingen zich prettig voelen en zo goed mogelijk tot leren kunnen komen.

De ambitie van Kentalis is dat leerlingen tevreden zijn over de kwaliteit van de school. Hierbij wordt de norm van >3.0 gebruikt. Deze ambitie wordt behaald op alle domeinen.  De leerlingen geven Kentalis Signis SO TOS een 7.8 als cijfer. Wel geven de leerlingen een aantal aandachtspunten aan voor de school, namelijk:  
- samenwerken
- zelf laten kiezen
- leren hoe om te gaan met sociale media 
- extra werk krijgen als dat nodig is 
- school houdt rekening met onze wensen
- ik durf het te zeggen als ik iets niet leuk vind

Na aanleiding van bovenstaande aandachtspunten worden de volgende acties ondernomen:

•    In schooljaar 2023-2024 wordt er door middel van "Delta de Draak", "KiVa" en "De Week van de Mediawijsheid" meer aandacht besteed aan het omgaan met sociale media.
•    De intern begeleiders zijn bezig met de differentiatiemogelijkheden binnen het schoolaanbod, afgestemd op de leerlingen. Dit wordt meegenomen in de groepsleerlingbesprekingen. 
•    In schooljaar 2022-2023 is de leerlingenraad opgezet. In schooljaar 2023-2024 wordt er met de leerlingenraad besproken hoe er meer rekening gehouden kan worden met de wensen van de leerlingen.
•    De brievenbus van de vertrouwenspersonen is geïntroduceerd aan de leerlingen. Volgend schooljaar wordt geëvalueerd of dit een positief effect heeft en of de leerlingen meer durven te zeggen als zij iets niet leuk vinden. 

Het leerlingenervaringenonderzoek zal in 2025 opnieuw worden afgenomen.

Oudertevredenheidsonderzoek

In schooljaar 2023-2024 heeft er een oudertevredenheidsonderzoek plaatsgevonden. Voor dit onderzoek zijn 459 ouders (van 270 leerlingen) gemaild en hebben er 61 ouders gereageerd. Signis SO TOS scoorde gemiddeld een 8,4.

Analyse

De vragen gaan over de onderdelen: kwaliteit, deskundigheid, schoolklimaat, veiligheid, welbevinden, pedagogisch handelen, lesgeven, ondersteuning leerlingen, ontwikkeling, informatie en gelijkwaardigheid. Op alle onderdelen scoren we ruim voldoende. 

Maatregelen

Bij een volgend onderzoek zullen we nog sterker inzetten op het verhogen van de respondenten, door het formulier op verschillende manieren aan te bieden en gezamenlijk met ouders in te gaan vullen. 

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

In december 2022 heeft er weer een medewerkersonderzoek plaatsgevonden binnen Kentalis. Drie jaar geleden is dit onderzoek ook uitgevoerd en kwamen er vooral op veiligheid verbeterpunten uit die we als school moesten oppakken. In 2022 hebben we hier een mooie voldoende op gescoord net zoals op alle andere onderdelen van het onderzoek die van toepassing zijn op onze eigen school en het werkklimaat binnen de school. Ook hieruit blijkt dat we als team een mooie ontwikkeling hebben doorgemaakt waar we trots op mogen zijn!

Audit of inspectie

Op 23 januari 2023 heeft er op Signis SO TOS in Amsterdam een audit plaatsgevonden. Het audit team heeft ons gecomplimenteerd met de groei die we hebben doorgemaakt binnen de school. Op bijna alle vlakken hebben we een voldoende en er is op een aantal vlakken op korte termijn doorgroei naar goed mogelijk. Op het onderdeel OP2 (Aanbod) zal verbetering plaatsvinden en in schooljaar 2024-2025 bekeken worden of deze ontwikkeling goed doorgezet is. 

Overgang naar een andere school

In schooljaar 2023-2024 zijn 51 leerlingen uitgestroomd. Hiervan zijn 19 leerlingen tussentijds uitgestroomd. Dit zijn leerlingen die vóór het einde van groep 8 naar een andere school gaan. 32 leerlingen zijn aan het eind van groep 8 uitgestroomd, dit noemen we einduitstroom. 

Hieronder kunt u lezen waar de leerlingen van onze school zowel tussentijds als bij eind uitstroom naartoe zijn gegaan.

Uitstroom speciaal onderwijs    
 2020-20212021-20222022-20232023-2024
Totaal aantal uitgestroomde leerlingen40525751

Informatie over tussentijdse uitstroom

Bij tussentijdse uitstroom gaat het om het vinden van de best passende onderwijsplek. Daarom stapt een aantal leerlingen over naar (met name) het regulier onderwijs met een medium of licht arrangement. Sommige TOS leerlingen krijgen na uitplaatsing een nieuw arrangement. Dit heeft te maken met de specifieke ondersteuningsbehoefte van deze leerlingen. Het grootste deel van de leerlingen dat tussentijds uitstroomt, stroomt uit naar het reguliere basisonderwijs. Een klein aantal leerlingen stroomt uit naar een andere vorm van speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs.

Tussentijdse uitstroom speciaal onderwijs    
 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 
Leerlingen die tussentijds uitstroomden gingen naar:    

1. Primair onderwijs (regulier)

    Basisonderwijs (BaO)

    Speciaal Basisonderwijs (SBO)

 

12

10

 

18

4

 

12

6

 

12

1

2. Speciaal onderwijs

    SO Cluster 2

    SO Cluster 3

    SO Cluster 4

 

0

1

2

 

4

2

6

 

0

2

7

 

5

1

0

3. Overige bestemmingen

    Zorg/behandeling zonder onderwijs

    Buitenland

    Anders, namelijk...

    Onbekend

 

0

1

0

0

 

0

0

0

0

 

0

1

0

0

 

0

0

0

0

Totaal aantal leerlingen dat tussentijds is uitgestroomd26342819

Informatie over eind uitstroom

Uitstroom speciaal onderwijs     
 2020-20212021-20222022-20232023-2024
Leerlingen die na groep 8 uitstroomden gingen naar:    

1. Voortgezet onderwijs (regulier)

    VO-praktijkonderwijs

    VO-VMBO BB of KB (+/- LWOO)

    VO-VMBO GL of TL (+/- LWOO)

    VO-HAVO

 

0

4

2

0

 

1

2

1

1

 

4

6

1

0

 

2

13

2

2

2. Voortgezet speciaal onderwijs

    VSO-dagbesteding

    VSO-arbeid-/praktijkgericht onderwijs

    VSO-VMBO BB of KB

    VSO-VMBO GL of TL

    VSO-HAVO

 

1

0

7

0

0

 

0

4

9

0

0

 

0

7

11

0

0

 

0

2

9

2

0

3. Overige bestemmingen

    Zorg/behandeling zonder onderwijs

    Buitenland

    Anders, namelijk...

    Onbekend

 

0

0

0

0

 

0

0

0

0

 

0

0

0

0

 

0

0

0

0

Totaal aantal leerlingen dat eind groep 8 is uitgestroomd14182932

Informatie over vervolgsucces

Van alle leerlingen die onze school verlaten, houden wij gedurende twee jaar bij of zij nog op de bestemming zitten waarvoor is gekozen bij het verlaten van de school. Dit heet bestendiging. Als er sprake is van een wijziging, onderzoeken we de oorzaak daarvan. We stellen een hoge ambitie voor de bestendiging. Van leerlingen die in 2021-2022 uitstroomden geldt voor onze school dat:

Plaatsbestendiging van leerlingen uitgestroomd in schooljaar 2021-2022 
 Amsterdam en Assendelft

Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2023 nog op hetzelfde

uitstroombestemmingsniveau bevindt

32/52

Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2023 niet meer op hetzelfde

uitstroombestemmingsniveau bevindt

7/52

Aantal leerlingen waarvan onbekend is of ze zich op 1 oktober 2023

nog op hetzelfde uitstroombestemmingsniveau bevindt

13/52


Analyse

De ambitie '75% van de uitgestroomde leerlingen functioneert na 2 jaar naar verwachting in de vervolgsetting' wordt op dit moment behaald (82%). Er is dit jaar minder respons van scholen geweest op de bestendigingsvragenlijst dan afgelopen jaar. Door de AVG-wet werken echter niet alle scholen mee bij het opvragen van de gegevens.

Maatregelen

Dit was het vijfde jaar waarin de bestendiging is onderzocht binnen Signis SO TOS. Ouders en leerlingen worden bij uitstroom al beter ingelicht en er is een proces ingericht waardoor wij verwachten dat we scholen makkelijker kunnen benaderen. Dit jaar is al gemerkt dat de respons onder scholen beter is, als scholen met directe namen van leerlingen aangeschreven worden. Ook heeft het nabellen geholpen. Deze acties zetten we komend jaar door. 

Maatregelen 2023-2024

Leeropbrengsten

Naar aanleiding van de opbrengsten van schooljaar 2022-2023 zijn maatregelen genomen. Hier kunt u lezen wat we hebben bereikt:

MaatregelenWat hebben we bereikt?
KiVa implementerenOm een hogere sociale veiligheid te bereiken, hebben we KiVa geïmplementeerd; we zien hier de beginnende effecten van, en gaan komend jaar door met de borging van deze methode. 
Inzet op Technisch LezenHet technisch leesonderwijs hebben we op brede manier verbeterd, en in de klassen meer geïmplementeerd. Er zijn zichtbaar effecten te zien in het leesonderwijs en in de resultaten bij de leerlingen. Dit dient uiteraard geborgd te worden en dus doorgezet in de komende jaren. 

Komend schooljaar (2024-2025) worden op basis van de opbrengsten van schooljaar 2023-2024 ook weer acties en maatregelen afgestemd. Dit gaat in samenspraak met de werkgroepen die komend jaar steviger neergezet worden.