De toekomst
Voor al onze leerlingen maken we een ontwikkelingsperspectiefplan, het OPP. Dit doen we samen met de ouders. Het plan beschrijft de onderwijsdoelen, het onderwijs en de begeleiding op school. Het onderwijs dat uw kind volgt, zien we als een bepaalde route naar een doel. Dat doel is het uitstroomperspectief (UP) en dat doel ligt op verschillende niveaus.
De meeste leerlingen op onze afdeling TOS gaan na de basisschool doorleren. Ze krijgen een van de volgende uitstroomperspectieven:
- UP 4 Beschutte Arbeid (in de TOS MB groep)
- Praktijkonderwijs
- VMBO Kader Beroepsgerichte Leerweg
- VMBO Basis Beroepsgerichte Leerweg
- VMBO Theoretische Leerweg
- HAVO/VWO
Aan elk uitstroomperspectief zijn bepaalde leerdoelen gekoppeld. Deze staan in het ontwikkelingsperspectiefplan. Dit plan bespreken we twee keer per jaar. Zo nodig passen we de doelen aan.
Vakken
Op de TOS afdeling van Signis geven we de volgende vakken:
- Nederlandse taal
- Spelling
- Technisch en begrijpend lezen
- Rekenen
- Schrijven
- ‘Leren leren’
- Sociaal-emotionele ontwikkeling
- Relaties, intimiteit en seksualiteit
- Wereldoriëntatie
- Motorische ontwikkeling: gym en dans
- Kunstzinnige oriëntatie
- Engels (bovenbouw)
- 21 Eeuwse vaardigheden (waaronder ICT)
Logopedie
Voor al onze leerlingen speelt logopedie een belangrijke rol. De logopedist geeft samen met de leerkracht groepslessen in de klas. Ook geeft hij of zij les in kleine groepjes of werkt met de leerling alleen. Waar let de logopedist allemaal op? Bij jonge kinderen is de ontwikkeling van de taal de basis. Bij oudere kinderen draait het meer om de behoefte om te communiceren en omgaan met leeftijdsgenoten.
De logopedist laat de leerlingen ieder schooljaar spraak- en taaltesten doen. De uitkomsten worden gebruikt om doelen te stellen en die te bespreken, het ‘logopedisch handelingsplan’. In het laatste rapportgesprek van het jaar zal de logopedist de behandeling en de testresultaten toelichten.
Activiteiten
Excursies
Bij sommige lessen hoort een excursie. We maken dan een uitstapje met de groep. Voor een excursie hebben we bijna altijd ouders nodig die willen helpen. Het is voor de leerkracht prettig om een paar extra ogen en handen te hebben. We willen graag dat alle kinderen erbij zijn. We vragen u aan het begin van het schooljaar of u het goedvindt dat uw kind meegaat.
Sportdag of Koningsspelen
De Koningsspelen zijn een sportief feest voor kinderen. We organiseren dan een sportdag. We vertellen u later op welke datum dat is. U hoort dan ook welke activiteiten we gaan doen.
Schooltuinen
Elk jaar mogen verschillende groepen naar de schooltuinen in Amsterdam of Assendelft. Daar werken ze in hun eigen tuintje onder deskundige begeleiding. De lessen zijn van april tot oktober. De oogst aan groente en bloemen nemen ze mee naar huis.
Schoolbibliotheek
Op beide locaties hebben we een schoolbibliotheek met een heleboel boeken. De leerlingen gebruiken de bibliotheek elke dag. In Assendelft gaan we sinds het schooljaar 2020-2021 ook één keer per zes weken naar de BiebBus.
Schoolreis
De kinderen in groep 1 tot en met 7 hebben een jaarlijks schoolreisje. Vanzelfsprekend zijn de leerlingen tijdens het schoolreisje verzekerd. Wij vragen geen ouderbijdrage voor deze schoolactiviteit die onderdeel vormt van het onderwijs.
Schoolkamp
Voor groep 7 en 8 organiseren we eens per jaar een kamp. De leerlingen van groep 7 en 8 gaan een paar dagen samen op stap. De kosten voor het kamp bedragen € 55,-. Voor het schoolkamp kunnen we wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Deze activiteiten kunnen vaak alleen doorgaan als ouders bijdragen in de kosten. Natuurlijk mag uw kind altijd meegaan, ook als de bijdrage niet is betaald.