Informatie en contacten ouders
Ouders zijn betrokken bij de school, de school is betrokken bij de ouders. Dat is ons streven. We willen graag dat we informatie delen en hetzelfde doel hebben: de ontwikkeling van uw kind. We bespreken daarom regelmatig met u wat en hoe uw kind thuis en op school leert en hoe we het leerproces kunnen ondersteunen. Dit doen we op de volgende manieren:
- Via Social Schools waarin u, de leerkracht, de onderwijsassistent en eventueel de medewerker in de zorg de relevante dagelijkse zaken noteert.
- Eenmaal per jaar een OPP-bespreking en eenmaal per jaar een OPP-evaluatie waarin u en de leerkracht de ontwikkeling van uw kind bespreken en evalueren.
- Op uw verzoek of op initiatief van de school kan de leerkracht eventueel met een collega een huisbezoek met u afspreken.
- Klassenbezoek: u kunt een keer per jaar een dagdeel met uw kind meedraaien op school. Dit graag van tevoren afstemmen met de leerkracht.
- Ouderavonden, waarbij een relevant thema en/of ontmoeten centraal staat. De thema-avond wordt door de ouderwerkgroep geïnitieerd.
Als ouders gescheiden zijn, is het belangrijk dat de school weet hoe de communicatie verloopt over de vorderingen van de leerling. De school volgt de wettelijke regels over de informatieplicht naar gescheiden ouders. Dat betekent dat bij gescheiden ouders informatie aan beide ouders verstuurd wordt en worden beiden betrokken en uitgenodigd. Hier wordt alleen van af geweken als beide ouders schriftelijk verklaren dat dit niet nodig is. We vragen u kenbaar te maken aan de administratie wanneer ouders op verschillende adressen wonen en als een voogd de belangen van het kind behartigd: adm.mariella@kentalis.nl.
Daarnaast vinden we het ook fijn om van u te horen wat de school voor álle leerlingen beter kan doen. En wat we als school vooral moeten blijven doen. 2 tot 3 keer per school jaar nodigen we ouders uit om hierover met de directie in gesprek te gaan. We kondigen dit aan via Social Schools. Fijn dat u betrokken bent!
Schoolapp: Social Schools
Social Schools is een online communicatieplatform/ouderportal voor het onderwijs. We hopen middels deze ouderportal de communicatie met u te optimaliseren, zodat u op de hoogte bent en blijft van de ontwikkelingen van uw kind en de school. We vinden dat belangrijk, om dat u daardoor uw kind(eren) ook beter kunt ondersteunen in het leerproces. Daarnaast kunt u de leerkracht en andere medewerkers via Social Schools op de hoogte houden, bv. middels foto’s over vakanties en weekenden, zodat de leerkracht aan kan sluiten bij de belevingswereld van de leerling, maar u kunt ook vragen stellen. De leerkracht zal regelmatig informatie en foto's sturen via Social Schools alsook kort laten weten wat uw kind gedaan heeft op school.
Ook kunt u via de module gesprekken individueel met een medewerker communiceren.
Middels de agenda-functie blijft u op de hoogte over vakanties, lesvrije dagen en studiedagen.
Naast deze ouderportal is het ook mogelijk om te bellen. Elke klas beschikt over een klassentelefoon.. De leerkracht of onderwijsassistent zal het telefoonnummer met u delen.
Schoolverlaters
Aan het einde van de schoolloopbaan ontvangen de leerlingen een diploma. Ook wordt er een afscheidsreceptie georganiseerd, veelal samen met andere schoolverlaters. Met u als ouders wordt er daarnaast een gesprek gepland waarin u uw bevindingen over de school kunt delen. Het kan zijn dat leerlingen tussentijds uitstromen naar een andere vorm van onderwijs of naar onderwijs. De leerling ontvangt dan een getuigschrift en ook dan wordt er een eindgesprek gepland.
Vrijwillige ouderbijdrage
Zoals in de Algemene Schoolgids vermeld staat vragen wij geen structurele vrijwillige bijdrage. Voor ons schoolkamp kunnen we wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen.
Mochten we hiertoe besluiten, dan komen we hier graag in de loop van het jaar bij u op terug. Natuurlijk mag uw kind altijd meegaan, ook als de bijdrage niet is betaald.
Telefoonbeleid
Vanuit de overheid is er een dringend advies en er is een veelheid aan onderzoeken die onderbouwen dat het niet goed is om telefoons in de klas hebben. Omdat we ook bij ons op school zien dat het gebruik van mobiele telefoons de sociale interactie niet helpt en soms zelfs bemoeilijkt, zijn ook bij ons op school mobiele telefoons niet toegestaan vanaf de start van schooljaar 2024-2025. De leerling kan kiezen om de mobiele telefoon thuis te laten of voor school bij de leerkracht of onderwijsassistent in te leveren.
Soms gebruiken leerkrachten werkvormen ten behoeve van het onderwijs waarbij de mobiel gebruikt kan worden. Als dit zo is, kan de leerkracht ervoor kiezen de mobiele telefoons te laten gebruiken voor de duur van de les.
Lokale medezeggenschap op locatie
We vinden uw mening belangrijk. Daarom kunnen ouders meepraten en meebeslissen. Dit kan in de Lokale Medezeggenchapsraad (LMR). Deze raad vertegenwoordigt de belangen van ouders, leerlingen en medewerkers. Bij beleidsbeslissingen vragen wij de LMR om advies of instemming. Tijdens openbare vergaderingen, waar beleidsonderwerpen aan de orde komen, kan de raad ook onderwerpen aandragen, advies inwinnen bij de achterban en om extra informatie vragen. De LMR van Kentalis Mariëlla vergadert voor een deel samen met de LMR van Kentalis Rafael, school specifieke onderwerpen worden apart besproken.
De LMR Mariëlla heeft de volgende leden:
mevrouw van Roij ouderlid
meneer Er-Rachdi ouderlid
Marieke Blom personeelslid (voorzitter)
Pernille Klop personeelslid (secretaris)
Wilt u deelnemen aan de LMR of heeft u ideeën, vragen of klachten? Dan kunt u terecht bij één van de ouderleden van de raad. U kunt ook een mailtje sturen naar: locatiedeelraadmariella@kentalis.nl. De raad buigt zich vooral over vragen die voor meerdere ouders belangrijk zijn. Het kan voorkomen dat het LMR-lid u doorverwijst naar de leerkracht of directeur, bijvoorbeeld als het gaat om een lessituatie of resultaten.
Interne vertrouwenspersonen en anti-pestcoördinator
We hebben op school interne vertrouwenspersonen, die ook een rol hebben als anti-pestcoördinator. Zij zijn aanspreekpunt bij pesten en coördineren het anti-pestbeleid. Onze leerlingen kunnen alles met de vertrouwenspersonen bespreken, bijvoorbeeld als ze iets niet willen of durven bespreken met hun leerkracht. Het kan gaan om ongewenst gedrag, maar het kan ook gaan over andere vervelende gevoelens. De vertrouwenspersonen komen jaarlijks in de klassen om zich voor te stellen en uitleg te geven over wat die functie precies inhoudt. Dit door middel van toneel en ondersteunende picto's (zie onderstaande poster). Mocht u vragen of opmerkingen hebben of heeft uw kind onverhoopt te maken met pesten dan kunt u terecht bij uw eigen leerkracht of bij de interne vertrouwenspersoon vanuit hun rol als anti-pestcoördinator.
De interne vertrouwenspersonen zijn:
Gino van Dongen: G.vandongen@kentalis.nl
Lobke van de Put: L.vanderput@kentalis.nl
Voor meer informatie over interne en externe vertrouwenspersonen en de klachtenregeling van Kentalis, verwijzen wij u door naar de Kentalis Schoolgids Algemeen Deel.
Ouderraad en klankbordgroep
De ouderwerkgroep van Kentalis Mariëlla en Kentalis Rafaël verzorgen samen jaarlijks een thema-avond voor ouders.
Daarnaast organiseren zij de meesters & juffendag, en in overleg zijn zij inzetbaar voor andere activiteiten.
De ouderwerkgroep bepaalt zelf de thema’s waar ze over willen spreken met elkaar. Leden van de ouderwerkgroep zijn natuurlijk ouders en enkele leerkrachten en/of klassenassistenten. Het emailadres van de ouderwerkgroep is: ouderwerkgroep@kentalis.nl
De klankbordgroep is een groep met wisselende samenstelling die enkele keren per jaar (meestal 3 x per jaar) met de directie in overleg gaat over een thema. Via Social Scools worden de data van de klankbordgroep gecommuniceerd. Fijn als u een keer wil en kunt deelnemen. De klankbordgroep zal via Teams zijn of een hybride bijeenkomst zijn (op school én via Teams).