Zorg voor de leerlingen

Leerlingenzorg

Zorgniveaus

Op de Guyotschool voor VSO worden vier zorgniveaus (0 tot en met 3) onderscheiden. De niveaus geven de mate van intensiteit van begeleiding van de leerling aan. Op deze wijze geven wij de zorg rond de leerling zo goed mogelijk inhoud en wordt de zorg gemonitord. Daarbij is inzichtelijk gemaakt wie waarvoor verantwoordelijk is. De school (mentor, docent, logopedist, intern begeleider, leden CvL), de leerling en de ouders hebben ieder een inspanningsverplichting.

Een leerling die zich ontwikkelt naar verwachting krijgt onderwijs aangeboden volgens het klassenplan. In het klassenplan is opgenomen welk lesaanbod wordt aangeboden (basis, intensief en verdiept), waar dit aanbod uit bestaat en welke leerlingen welk aanbod volgen. Dit betreft het standaard onderwijsaanbod, aangeduid met zorgniveau 0. Hiervoor zijn de (vak)docenten en mentoren verantwoordelijk.

Een zorgleerling is een leerling die zich niet naar verwachting ontwikkelt en hierdoor de gestelde doelen in het ontwikkelingsperspectief niet dreigt te bereiken. Voor deze leerling is het onderwijsaanbod volgens het klassenplan niet toereikend. Voor deze leerling is dan extra zorg nodig. Deze kan geboden worden op drie niveaus: zorgniveau 1, 2 en 3. Op niveau 1 zijn de mentor en de intern begeleider betrokken, op niveau 2 de intern begeleider en de CvL en op niveau 3 de gedragskundige en de CvL. Passend bij de leeftijd wordt de inzet van extra zorg altijd met de leerling besproken. Hierdoor wordt de leerling medeverantwoordelijk voor zijn/haar eigen leerproces en ontwikkeling.

In deze poster vindt u meer informatie over de zorgstructuur die wij hanteren op de Guyotschool voor VSO. Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de intern begeleider of de gedragskundigen van onze school.

Voor informatie over leerlingenzorg, OPP en CvL verwijzen wij u naar de Kentalis Schoolgids Algemeen.

Medische zorg

Wanneer leerlingen op de Guyotschool voor VSO medicatie dienen te gebruiken worden zij gestimuleerd om zelfstandig de medicatie te bewaren en zijn ze zelf verantwoordelijk voor inname. Wanneer uw zoon/dochter de medicatie niet zelfstandig kan bewaren/innemen, worden hier afspraken over gemaakt via de mentor. Wij geven geen pijnstillers (zoals bijvoorbeeld paracetamol) en verrichten alleen medische handelingen in geval van nood.

Schoolarts

De aan de Guyotschool voor VSO verbonden schoolarts is mevrouw M. (Marlinda) van Batenburg. Zij werkt ook bij andere scholen voor speciaal onderwijs in Groningen.  
U kunt haar per mail bereiken via marlinda.van.batenburg@ggd.groningen.nl