Informatie en contacten ouders
Wij informeren u gedurende het schooljaar in onze schoolapp (Social Schools 3.0), tijdens ouderavonden, startgesprekken en voortgangsgesprekken.
Voor alle belangrijke data verwijzen wij u graag naar de jaarkalender 2024-2025. Deze is voor de zomervakantie met u gedeeld via Social Schools
Voor iedere leerling wordt een ontwikkelingsperspectief plan (OPP.) opgesteld en gevolgd. (voor meer informatie betreffende OPP zie de algemene schoolgids.)
Dit OPP wordt 2 keer per schooljaar geëvalueerd; in januari en juni en met ouders besproken in de gesprekavonden.
Hiernaast ontvangen alle leerlingen vanaf leerjaar 3, twee kind-rapporten. (zie voor data de jaarkalender 2024-2025)
Hier volgen geen oudergesprekken op, dit document is specifiek voor de leerlingen en is beschreven vanuit de inzet van de leerling.
De school heeft geen eigen voorschoolse en/of naschoolse opvang. Er zijn wel contacten met kinderopvang organisatie in Rijswijk en Den Haag.
In het gebouw van onze school verzorgt Kentalis Zorg een basis of intensieve groepsbehandeling. Kinderen en jongeren die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben, kunnen worstelen met sociaal-emotionele problemen. Het is dan belangrijk om hulp te zoeken. Hier wordt o.a. gewerkt aan de communicatieve en sociale vaardigheden en aan het zelfvertrouwen van uw kind.
Schoolverlaters
In het schooljaar 2023-2024 waren er 16 einde schoolverlaters. Deze leerlingen zijn allemaal naar een passende de middelbare school gegaan. Er waren ook leerlingen die doorgestroomd zijn vanuit andere groepen naar Sbo of regulier onderwijs. In het schooljaar 2024-2025 zullen er ongeveer 10 einde schoolverlaters zijn.
Met betrekking tot het traject van groep 8 naar de middelbare school is het afgelopen jaar veranderd. De eindtoets van groep 8 zal in het schooljaar 2024-2025 de 'doorstroom toets' heten.
Ook zal er één aanmeldweek zijn voor de middelbare scholen dit schooljaar in plaats van verschillende aanmeldperiodes. Voor de VSO en Praktijkscholen zijn er weer aparte procedures. De Voorde zal u zo goed mogelijk informeren over dit traject. Voor de ouders van groepen 7 en 8 zal er in informatieavond Eindschoolverlaters vormgegeven worden aan het begin van het schooljaar. Op deze avond krijgt u, als ouder van groep 7 en 8 alle informatie over dit traject. De eindschoolverlaters coördinator in het schooljaar 2024-2025 is Anne Floor Bregman.
Schoolapp: Social School
Voor de dagelijkse communicatie tussen de ouders en de groep/school wordt gebruik gemaakt van de app Social Schools 3.0. Deze app is gratis te downloaden. Nadat u toestemming heeft verleend en uw kind staat ingeschreven, ontvangt u van school een inlogcode.
Vrijwillige ouderbijdrage
Elk schooljaar organiseren we veel leuke en leerzame activiteiten, buiten en binnen de school. We krijgen voor deze activiteiten geen vergoeding van de overheid. Er zal in het schooljaar 2024-2025 geen ouderbijdrage worden gevraagd van de ouders. De vrijwillige ouderbijdrage komt voor het schooljaar 2024-2025 te vervallen. Er zal echter wel voor de schoolreis een bijdrage van alle ouders worden gevraagd. Dit gaat om een bedrag van € 27,50 per leerling.
Wilt u mee helpen met alle activiteiten voor de leerlingen: Meld je aan als OR-lid! Dit kan door een mail te sturen naar devoorde@kentalis.nl
De school sluit geen enkele leerling uit van activiteiten. Als het betalen van de bijdrage voor u financieel gezien een probleem is, vragen we u contact op te nemen met de directie. Er wordt dan gezocht naar een passende oplossing. Ook bestaat wellicht de mogelijkheid van een tegemoetkoming via de gemeente. Dit is opvraagbaar bij het gemeente loket van de eigen woonplaats.
Telefoonbeleid
De telefoons van de leerlingen worden bij de juffrouw of meester ingeleverd aan het begin van de schooldag en zullen aan het eind van de schooldag weer aan de leerlingen worden meegegeven. Het is niet geoorloofd om een telefoon in een tas of jas achter te laten vanwege de mogelijkheid tot vermissing/diefstal.
Lokale medezeggenschap op locatie
We vinden uw mening belangrijk. Daarom kunnen ouders meepraten en meebeslissen. Iedere school heeft een locatiemedezeggenschapsraad (LMR), soms samen met andere scholen. Deze raad vertegenwoordigt de belangen van ouders, leerlingen en medewerkers. Bij beleidsbeslissingen vragen wij de LMR om advies of instemming. Tijdens openbare vergaderingen, waar beleidsonderwerpen aan de orde komen, kan de LMR ook onderwerpen aandragen, advies inwinnen bij de achterban en om extra informatie vragen.
Wilt u deelnemen aan de LMR of heeft u ideeën, vragen of klachten? Dan kunt u terecht bij een van de ouderleden van de raad.
Dit zijn de leden van de raad:
Personeelsgeleding:
- Rosie van der Zande
- Annet van der Salm
Oudergeleding:
- Linda Oranje
- Jacqueline van der Kaaij
Wilt u meer weten over de LMR dan kunt u altijd contact opnemen met de bovenstaande leden of u kunt contact opnemen met directie.
Officiële klachtenregeling:
Wilt u een officiële klacht indienen dan kan dat via de directie van de school en u kunt ook direct het hoofdkantoor van Kentalis benaderen. De Kentalis klachtencoördinator zal uw klacht in behandeling nemen:
Voor Zuid-Holland is de Kentalis-klachtencoördinator Pien den Hollander:
e-mail: p.denhollander@kentalis.nl
U dient de klacht binnen twee weken per mail op te sturen naar de klachtencoördinator.
De klacht zal binnen de wettelijke termijn behandeld en beantwoord worden.
Interne vertrouwenspersonen en anti-pestcoördinator
We hebben op school een interne vertrouwenspersoon. Onze leerlingen kunnen alles met de vertrouwenspersoon bespreken, bijvoorbeeld als zij iets niet willen of durven bespreken met hun leerkracht. Het kan gaan over ongewenst gedrag, maar het kan ook gaan over andere vervelende gevoelens. Het heeft natuurlijk onze voorkeur dat gevoelens van onvrede eerst besproken worden met de direct betrokkenen, maar dit kan soms moeilijk zijn.
Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld piekeren over een ruzie die ze (mee)gemaakt hebben, kunnen ze moeite hebben met de scheiding van hun ouders, of voelen zich alleen en zouden bijvoorbeeld graag meer vrienden of sociale activiteiten willen hebben. Als een kind een beroep doet op de vertrouwenspersoon dan zal zij vooral goed luisteren. Zij zal samen met het kind naar wegen zoeken om de zorgen te verminderen en misschien zelfs op te lossen. Het gesprek is vertrouwelijk. Als het nodig is de ouder/verzorger te betrekken dan zal dit gebeuren. Dit zal dan vooraf met het kind besproken worden.
De vertrouwenspersoon stelt zich jaarlijks voor aan de kinderen en vertelt waarvoor ze bij haar terecht kunnen.
Onze interne vertrouwenspersoon is:
- Sarah Holleman email: S.Holleman@kentalis.nl
Wij streven naar een prettige, veilige leeromgeving. Ons uitgangspunt is dat leerlingen zich gerespecteerd en veilig voelen. Toch kan het weleens misgaan en kan er sprake zijn van pesten. Pesten kan, vooral wanneer dit over een lange periode gaat, leiden tot ernstige klachten bij het gepeste kind. Pesten kan een groot gevoel van onveiligheid geven, met alle gevolgen van dien. Pesten is voor ons in alle gevallen onacceptabel en nemen we altijd serieus.
De school voert actief beleid om te zorgen voor een sociaal veilige omgeving voor de leerlingen. Elke afdeling werkt aan het voorkomen van pestgedrag. Het schoolklimaat is gebaseerd op respect: respect voor jezelf, respect voor de ander en respect voor de omgeving. De school heeft per afdeling aanspreekpunten waar het pesten gemeld kan worden. Ook worden eventuele pestmomenten geregistreerd.
De Anti-Pest Coördinatoren zijn: Sarah Holleman en Anne Floor Bregman
Wat doet een Anti-Pest Coördinator? (coördinator sociale veiligheid)
Een Anti-Pest Coördinator zorgt ervoor dat het onderwerp “pesten” vaak op de agenda komt. Met de leerkrachten en/of met de leerlingen kunnen er gesprekken gevoerd worden. Ook ouders kunnen aangeven dat zij eens willen praten over pesten in het algemeen of misschien wel over één specifieke situatie waarin er sprake is van pesten.
Uiteraard is de groepsleerkracht(en) de eerste persoon bij wie de leerling of de ouder(s)/verzorger(s) terecht kan/kunnen.
De Anti-Pest Coördinator heeft onder andere als taak dat het pesten bespreekbaar wordt en dat er acties plaatsvinden ter voorkoming van pesten. Ook zal de school deelnemen aan activiteiten tegen het pesten in de "de week tegen het pesten" in het schooljaar 2024-2025.
Ouderraad (klankbordgroep)
Wat doet de ouderraad?
De ouderraad helpt het team jaarlijks bij het organiseren van onder andere de volgende activiteiten:
Kinderboekenweek, Sinterklaasviering, kerstviering, Pasen, Koningsspelen, sportdag en afscheidsavond groep 8.
Hoe gaat de ouderraad te werk?
De ouderraad bestaat uit een voorzitter, secretaris en een groep overige leden.
De ouderraad vergadert gemiddeld vijf keer per jaar. Tijdens de OR vergadering wordt er teruggeblikt op afgeronde activiteiten en vooruitgeblikt op komende activiteiten. Ervaringen worden gedeeld met elkaar en zo nodig kan extra hulp gevraagd worden.