Leerlingenzorg
Op Kentalis College Arnhem zien we een goed en veilig pedagogisch klimaat, waarin iedereen mag zijn wie hij of zij is, als een basisvoorwaarde om tot leren en ontwikkelen te komen.
De communicatieve, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen worden nauwkeurig gevolgd via een systeem van observaties, toetsen en gesprekken met de leerlingen en de ouder(s). Ontwikkelingen leggen we vast in het leerlingvolgsysteem ParnasSys. Ons uitgangspunt is dat iedere leerling uniek is en uiteenlopende onderwijs- en ondersteuningsbehoeftes heeft. We stemmen ons onderwijs af op wat de meeste leerlingen nodig hebben, waarbij sommige leerlingen een extra aanbod krijgen.
De leerlingen worden op Kentalis College Arnhem begeleid door de mentor. Daarnaast zijn meerdere (vak)docenten en logopedisten betrokken bij het onderwijs. Ook beschikken wij over een intern begeleider, een gedragsdeskundige en een maatschappelijk werker. Onze maatschappelijk werker is mevr. J. van Bossum.
De intern begeleider heeft zich geschoold om collega's te kunnen helpen bij het begeleiden van de groep leerlingen die extra aandacht vraagt. De gedragsdeskundige richt zich meer op de individuele problematiek van de leerling en adviseert leerkrachten, leerlingen en ouder(s). Zo nodig doet zij onderzoek of vraagt onderzoek aan. Ook zijn onze intern begeleider en gedragsdeskundige de vertrouwenspersonen van onze leerlingen.
Mentoren zijn het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouder(s). Het belang van de leerling staat altijd centraal.
Indien mentoren iets opvallends signaleren dat van belang is bij de ontwikkeling van de leerling, delen ze dit met elkaar en indien nodig met de leerling en ouder(s). We trekken samen op. Mentoren nemen verantwoordelijkheid, voeren acties uit en evalueren deze. Is er een ondersteuningsvraag, dan raadplegen ze de intern begeleider.
Samen bepalen ze of ze verder kunnen of dat Commissie van Leerlingenzorg (CvL) ingeschakeld moet worden.
Indien wenselijk kan er altijd direct geschakeld worden met een directeur.
Medische zorg
De Verwijsindex - Multisignaal
Kentalis is aangesloten bij de landelijke Verwijsindex. Soms heeft een kind, een jongere of een gezin om verschillende redenen extra ondersteuning nodig. Op dat moment zijn er vaak verschillende professionals die hulp bieden. Meer informatie hierover vindt u op www.verwijsindexgelderland.nl.
Hoe werkt dit op Kentalis College Arnhem? Wanneer er extra hulpverlening voor een leerling nodig is, heeft de leerkracht dit met u besproken en wordt de hulpvraag vervolgens ingebracht in de Commissie voor Leerlingenzorg (CvL).Tijdens dit CvL-overleg bespreken de commissieleden welke vorm van hulpverlening er past bij de hulpvraag en wordt er besproken of het wenselijk is een signaal in Multisignaal achter te laten. Het doel daarvan is altijd samenwerking en afstemming met andere professionals die betrokken zijn bij de leerling. Aansluitend op het CvL-overleg wordt u als ouder(s) door de leerkracht geïnformeerd over het resultaat van de bespreking en krijgt u een schriftelijke bevestiging en informatie over Multisignaal.
Schoolverpleegkundige en schoolarts
De schoolverpleegkundige of schoolarts onderzoekt in de onderbouw alle leerlingen op onze school. Het bezoek aan de schoolverpleegkundige of schoolarts maakt onderdeel uit van ons handelen. De schoolverpleegkundige doet een basisonderzoek. Soms wordt een leerling door de schoolverpleegkundige doorverwezen naar de schoolarts. Hiervan wordt u uiteraard op de hoogte gesteld.
De Commissie voor de Leerlingbegeleiding (CvL) kan indien nodig een beroep doen op de schoolarts en een leerling voordragen voor een extra bezoek. Ouder(s) stellen we daar natuurlijk ook van op de hoogte.
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) helpt bij het gezond en veilig opgroeien van kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit doet de JGZ op het consultatiebureau, op school en in de wijk. Iedere school heeft een eigen JGZ-team, bestaande uit een jeugdverpleegkundige en jeugdarts.
Standaard onderzoeken
Op het vso krijgen jongeren één standaard onderzoek in de onderbouw. Het onderzoek is bedoeld om stil te staan bij de gezondheid en het leven van de jongere: op school, thuis en in de vrije tijd.
Jongeren en ouder(s) worden gevraagd thuis een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst leveren de leerlingen in een afgesloten envelop in bij de mentor of intern begeleider. De jeugdarts voert aan de hand van deze vragenlijst en eventuele signalen van de mentor een gesprek met de jongere. De jongere wordt gewogen en gemeten. Ook de ogen en oren worden getest.
Ouder(s) zijn bij dit onderzoek niet aanwezig. Als er vragen of twijfels zijn over de gezondheid, emoties, relaties, seks, alcohol & drugs of een ander onderwerp, dan kunnen die gesteld worden via de antwoordbrief of per mail rechtstreeks aan de JGZ-medewerker. De nadruk van het onderzoek ligt op hoe het met de jongere gaat.
Spreekuren
Zijn er bijzonderheden of vragen dan kan er altijd een afspraak gemaakt worden bij de jeugdarts. Dit is mogelijk voor jongeren uit alle klassen van de school. Aanmelding voor het spreekuur kan gedaan worden door de jongere zelf, zijn/haar ouder(s), alsook door school/de mentor.
Nog vragen of een afspraak maken:
- http://www.vggm.nl/jeugdengezondheid.
- Stuur een e-mail naar ggd@vggm.nl.
- bel ons op werkdagen tussen 09.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur via telefoon 088 - 3556000.
- https://www.jouwggd.nl/ (website met informatie voor jongeren).