Leerlingenzorg
In het algemeen deel van de Kentalis schoolgids staat beschreven hoe de leerlingenzorg is geregeld. Hierin staat dat de Commissie van Leerlingzorg (CvL) verantwoordelijk is voor de leerlingenzorg binnen de school. De CvL op Kentalis Mariëlla bestaat uit de afdelingsdirecteur, de gedragskundige, 1 logopedist en de intern begeleiders.
Voor iedere leerling wordt een ontwikkelingsperspectief (OPP) opgesteld. De leerkracht en betrokken ondersteuners van de leerling stellen ieder jaar in juni het OPP bij en evalueren dit in januari. Eenmaal per jaar bespreken wij het (ver) nieuw(d)e OPP met ouders. Als het verwachte niveau voor uitstroom wordt aangepast, dan stelt de CvL het OPP opnieuw vast. De CvL houdt in de gaten of de leerling het aanbod krijgt dat passend is en of wijzigingen noodzakelijk zijn. Als een leerling extra ondersteuning nodig heeft dan wordt dit in het OPP genoteerd (denk hierbij aan therapie onder schooltijd, zorg in de klas, aanpassing van de leerroute).
Medische zorg
Sommige leerlingen hebben tijdens onderwijs medische zorg nodig, bijvoorbeeld het toedienen van medicatie. Als leerlingen medicatie op school toegediend moeten krijgen, doen we dat volgens het protocol Voorbehouden Medische Handelingen. Belangrijk daarin is dat ouders hier schriftelijk toestemming voor geven.
Er zijn ook leerlingen met een specifiek medisch protocol (bijvoorbeeld bij epilepsie). De ouders zorgen er met hun arts voor dat dit protocol met de benodigde instructie op school aanwezig is. Zij vragen de school schriftelijk om hun kind deze specifieke medische zorg op school te mogen verlenen.
Leerlingen kunnen tijdens onderwijstijd hulp bij persoonlijke verzorging of begeleiding (anders dan onderwijs) nodig hebben. De school heeft ruimte om per leerling maximaal 185 minuten per week aan zorg te besteden. Als uw kind meer zorg nodig heeft, spreken we van 'bovengemiddelde zorg'. De leerkracht zal dit intern aangeven. Uiteindelijk bepaalt de Commissie van Leerlingenzorg (CvL) van de school of er inderdaad meer zorg in de klas nodig is. De contactpersoon van de school voor Zorg in de Klas (ZidK) neemt contact met u op als uw kind ZidK nodig heeft.
Voor ZidK is een indicatie of beschikking nodig, zodat deze bekostigd kan worden. Indien de CvL de noodzaak van ZidK onderschrijft, kunt u als ouders/voogden/verzorgers een nieuwe beschikking aanvragen. Dat kan via de WLZ, de zorgverzekeringswet of de jeugdwet/WMO. Die aanvraag doet u als ouder zelf. Wanneer u al een maximale toekenning heeft, kan ZidK ten laste gaan van het PGB.
De school regelt de inzet van personeel ZidK. Zij heeft daarvoor samenwerkingsafspraken gemaakt met de zorgaanbieder Kentalis-Zorg. Gekwalificeerde medewerkers van deze organisatie verlenen voor de leerlingen deze extra zorg. Wij voegen de extra zorgminuten per klas samen (indien mogelijk), zodat een werkbaar rooster ontstaat voor de zorgmedewerker. Ons uitgangspunt is dat extra ZidK nooit meer dan 300 minuten kan zijn.
Schoolarts
Kentalis Zorg heeft voor interne leerlingen (leerlingen die ook gebruik maken van Kentalis Zorg) een gespecialiseerde medische dienst. In geval van calamiteiten maar ook voor vragen rondom medicatie, sondevoeding e.d. maken we voor interne leerlingen gebruik van deze dienst. Externe leerlingen zijn voor medisch advies en medische zorg aangewezen op de eigen huisarts en specialist. Bij calamiteiten op school voor externe leerlingen maken we gebruik van de huisartsen die werkzaam zijn in Sint- Michielsgestel.
De school heeft afgesproken dat de schoolarts van de GGD op aanvraag van ouders of school diensten kan leveren.