Informatie en contacten ouders
Privacy en recht van inzage is in alle applicaties geborgd. Ouders hebben te allen tijde recht van inzage in het dossier van hun kind.
Gesprekken
Tijdens het intakegesprek spreken we met u af hoe we het komende jaar contact gaan hebben; dit is afhankelijk van wat ouders prettig vinden. In ieder geval drie keer per jaar nodigen wij u uit voor een gesprek samen met uw kind om over de ontwikkelingen te praten. Wekelijks ontvangt u een mail van de mentor met enkele bijzonderheden daarin van die week en zaken die voor u interessant kunnen zijn. Via mail, telefoon of WhatsApp houden we contact als er iets is. Het kan zijn dat mentor contact opneemt met u als ouders, maar u kunt natuurlijk ook altijd contact met de mentor opnemen.
Telefonisch contact
Over het algemeen wordt u door de mentor/docent benaderd als er bijzonderheden te melden zijn. Ook kan het gebeuren dat u zelf vragen heeft. Voor de meeste vragen kunt u terecht bij de mentor/docent van uw kind. Personeelsleden zijn te bereiken voor de les begint, gedurende de pauzes of na schooltijd. U wordt tijdens de lessen niet doorverbonden met de mentor/docent. Wanneer het dringend is, kunt u contact opnemen met de directeur.
De administratie is tussen 08.00 en 16.30 uur te bereiken:
- 038 456 45 60 (Thorbecke SG)
- 038 455 44 00 (Enkschool)
- 06 3099 97 94 (rechtstreeks nummer van Kentalis College Zwolle docenten)
Contactmogelijkheden
De school geeft de ouders zoveel mogelijk informatie over de gang van zaken op school. Dit gebeurt op verschillende manieren via de schoolgids, weekbrief, mail, het rapport voor VMBO-leerlingen en IOP/LOB- gesprekken 3 keer per jaar.
Elk jaar aan het begin van het nieuwe schooljaar verschijnt de schoolgids. Daarnaast is er een informatiekaart met data van de studiedagen, het lesrooster, de klassensamenstellingen, de teamleden, vrije dagen en de lestijden.
Rouwprotocol en crisisteam
In de school is een crisisteam actief. Het crisisteam zorgt voor het up-to-date houden van het draaiboek bij calamiteiten en voor lesmateriaal bij het verwerken van overlijden van een familielid, collega of klasgenoot. Voor de laatstgenoemden is een rouwprotocol aanwezig. Bij een calamiteit gaat het crisisteam te werk volgens de in het draaiboek aangegeven werkwijze. Iedere afdelingsdirecteur heeft een draaiboek in zijn/haar bezit.
Vertrouwelijke post
Als ouders niet willen dat er vertrouwelijke post geopend wordt door personen die niet vermeld staan op de envelop, dan moet linksboven op de envelop worden vermeld: vertrouwelijk of persoonlijk.
Verhuizing
Wanneer een leerling gaat verhuizen, geeft u dan tijdig de adreswijziging schriftelijk door aan de administratie van de Enkschool. Dit geldt ook bij verandering van huisarts (naam en telefoonnummer vermelden). Wilt u bij verhuizing naar een andere gemeente 14 dagen van tevoren die gemeente op de hoogte stellen in verband met taxivervoer?
Informatie voor gescheiden ouders
Wanneer ouders zijn gescheiden, is het belangrijk dat de school weet wie het ouderlijk gezag over het kind heeft (hebben). Die is (zijn) namelijk de wettelijke vertegenwoordiger(s) en aan die persoon (personen) moet het Kentalis College Zwolle de informatie verstrekken. Als beide ouders het ouderlijk gezag over hun kind houden, dan spreken we met de ouders meestal af wie de contactpersoon is voor alle informatie rondom het kind. Van die ouder wordt verwacht dat hij/zij de andere ouder informeert. Bij de oudergesprekken vindt er per kind één gezamenlijk gesprek plaats, waarbij beide ouders welkom zijn. Wanneer ouders met elkaar in conflict zijn en ouders elkaar de informatie niet doorgeven, zal er een duidelijke afspraak worden gemaakt over de informatievoorziening. Deze afspraak zal worden vastgelegd in het dossier.
Als één van de ouders het ouderlijk gezag heeft, houdt de school contact met die ouder. U heeft als ouders onderling de verantwoordelijkheid elkaar goed te informeren en beslissingen te nemen over zaken betreffende uw kind. De school is wettelijk verplicht informatie te verstrekken over het kind, als de ouder, die het ouderlijk gezag niet heeft, uitdrukkelijk om deze informatie vraagt, tenzij het geven van informatie in strijd is met de belangen van het kind (zie brochure van Ministerie van Justitie: ‘Gezag, omgang en informatie’). Op Kentalis College Zwolle is een scheidingsprotocol aanwezig waarin meer informatie staat over hoe Kentalis College Zwolle handelt in geval van scheiding. Deze kan ter inzage worden opgevraagd bij de administratie van Kentalis Enkschool.
Schoolapp: Social Schools
Kentalis College Zwolle maakt geen gebruik van de Social Schoolsapp. Wel wordt het programma Somtoday gebruikt. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de paragraaf Leerlingvolgsysteem in het hoofdstuk Zorg voor de leerlingen.
Schoolverlaters
In onze school is uitsluitend sprake van tussentijdse uitstroom, dus geen eind uitstroom. We hebben alleen een onderbouw. Na het eerste of tweede jaar stromen leerlingen uit naar diverse scholen regulier VMBO of PrO of eventueel cluster 2 VSO.
Vrijwillige ouderbijdrage
Elk schooljaar organiseren we leuke en leerzame activiteiten op school en daarbuiten. Voor die activiteiten ontvangen wij geen geld van de overheid. Wij vragen van ouders geen structurele ouderbijdrage voor deze school activiteiten die onderdeel vormen van het onderwijs.
Voor schoolkamp en schoolreis kunnen wij wel een vrijwillige bijdrage vragen. Deze activiteiten kunnen vaak alleen doorgaan als ouders bijdragen in de kosten. Natuurlijk mag uw kind altijd meegaan, ongeacht of hun ouder wel of niet betaald heeft. Immers: iedereen doet mee!
Telefoonbeleid
Telefoons zijn niet zichtbaar en hoorbaar in de klas, gymzaal en praktijklokaal. Leerlingen hebben zelf de ruimte om de telefoon in de broekzak, tas of kluis op te bergen.
Lokale medezeggenschap op locatie
We vinden uw mening belangrijk. Daarom kunnen ouders meepraten en meebeslissen. De locatie-medezeggenschapsraad (LMR) vertegenwoordigt de belangen van ouders, leerlingen en medewerkers. Bij beleidsbeslissingen wordt de LMR om advies of instemming gevraagd. De LMR kan ook onderwerpen aandragen, advies inwinnen bij de achterban en om extra informatie vragen.
Wilt u deelnemen aan de LMR of heeft u ideeën, vragen of klachten? Dan kunt u terecht bij een van de leden van de raad. De LMR buigt zich vooral over vragen die van algemeen belang. Het kan voorkomen dat het LMR-lid u doorverwijst naar de leerkracht of directeur, bijvoorbeeld als het gaat om een individuele situatie.
De LMR van Kentalis College Zwolle heeft als Resultaat Verantwoordelijke Eenheid (RVE) een eigen LMR. Er nemen twee personeelsleden en twee ouderleden plaats in de LMR. De LMR kiest zelf een voorzitter en een secretaris.
In de informatiekaart vindt u de namen van LMR-leden.
We hebben we nog enkele vacatures voor de functie van ouderlid. Wie o wie komt de LMR versterken?
Interne vertrouwenspersonen en anti-pestcoördinator
We hebben binnen Kentalis College Zwolle interne vertrouwenspersonen. Onze leerlingen kunnen alles met de vertrouwenspersoon bespreken, bijvoorbeeld als zij iets niet willen of durven bespreken met hun docent. Het kan gaan over ongewenst gedrag, maar het kan ook gaan over andere vervelende gevoelens. Het heeft natuurlijk onze voorkeur dat gevoelens van onvrede eerst besproken worden met de direct betrokkenen, maar dit kan soms moeilijk zijn.
Kentalis College Zwolle heeft twee interne vertrouwenspersonen. De namen en mailadressen van deze medewerkers vindt u in de informatiekaart die als bijlage onderdeel van de schoolgids is.
De ene interne vertrouwenspersoon is verbonden aan onze locatie in Kampen, Zwolle en Kentalis College Zwolle en de andere collega is leerkrachtondersteuner op Kentalis College Zwolle en is ook de aanspreekpersoon Pesten. Een leerling, een ouder of een personeelslid kan problemen op dit gebied met een van deze personen bespreken. De vertrouwenspersoon zal bij serieuze vermoedens altijd verwijzen naar een vertrouwenspersoon of een klachtencommissie buiten de school.
Als u een klacht heeft
Soms gebeurt er iets op school waar ouders of leerlingen het niet mee eens zijn. Daarom heeft Kentalis een klachtenregeling. Deze regeling vindt u op de website van Kentalis.
Ouderraad (klankbordgroep)
Kentalis College Zwolle heeft geen ouderraad (klankbordgroep). De ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij de school. Elk jaar heeft het managementteam van de Enkschool, waar Kentalis College Zwolle een onderdeel van is, een avond met de LMR. Het doel van deze avond is om elkaars verwachtingen in beeld te brengen en te inventariseren over welke onderwerpen men het samen wil gaan hebben.