Opbrengsten en uitstroom

Kwaliteitszorg

We bieden goed onderwijs. Daarom stellen we ambitieuze en realistische doelen. Naar aanleiding van de opbrengsten van 2022-2023 zijn er maatregelen voor schooljaar 2023-2024 genomen. Het resultaat hiervan kunt u hieronder lezen. 

Maatregelen 2023-2024Wat is bereikt
Taalbeleid uitwerken op basis van het bovenschoolse doelgroepspecifieke beleid op taal. Het taalbeleidsplan is op het moment van schrijven nog in ontwikkeling. We hebben kennis opgehaald bij andere V(S)O-scholen, waarbij een taalbeleidsplan geïmplementeerd is. Het taalbeleidsplan is opgenomen in de kwaliteitscyclus en zal jaarlijks worden geëvalueerd. 
Wat betreft de kwaliteitszorg toewerken naar fase 3 volgens het screeningsinstrument kwaliteitszorg. 

Tijdens verschillende afstemmingsmomenten met de kwaliteitsmedewerker en een scholingsdag is het volgende gerealiseerd:  

  • Opbrengsten worden in verbinding geanalyseerd. Er wordt teruggeblikt op de doelen uit de voorgaande periode. Helpende interventies worden geborgd.  
  • De kwaliteitskalender is actueel en vormt de kwaliteitscyclus die jaarlijks wordt op-/bijgesteld. Hierin is ook een moment gepland waarop alle evaluaties in samenhang worden bekeken ten behoeve van het nieuwe jaarplan. 
De school heeft uiterlijk eind 2024 in haar kwaliteitscyclus opgenomen dat elk jaar de populatie in beeld wordt gebracht (populatiescan) en gekeken wordt of het aanbod en het didactisch handelen hierop aangepast moet worden. 

De leerlingenpopulaties van het afgelopen en huidige schooljaar zijn in beeld gebracht.

De populatiescan is opgenomen in de kwaliteitscyclus (wordt uitgevoerd in oktober).  

De richtlijn waarin is opgenomen op welke manier er rekening wordt gehouden met de leerlingenkenmerken van de leerlingen op KCZ is nog in ontwikkeling. 

Eind 2024 is het onderwijs op het gebied van geletterdheid op alle scholen en de begeleiding op alle diensten evidence informed geïmplementeerd en ingericht volgens de richtlijnen uit het Masterplan Geletterdheid.Er is onderzocht welke onderdelen uit het Masterplan Geletterdheid kunnen worden toegepast in het V(S)O. Daarnaast zijn er kijkwijzers in gebruik genomen. Dit zijn observatielijsten waarmee wordt gekeken welke onderdelen uit het Masterplan Geletterdheid terugkomen in de lessen. Missende onderwerpen worden opgepakt. Het Masterplan Geletterdheid is verwerkt in het taalbeleidsplan, welke is opgenomen in de kwaliteitscyclus en zal jaarlijks worden geëvalueerd. 

 

Onderwijsresultaten

We leggen vast welke resultaten we willen halen met onze leerlingen, dit noemen we ambities. De uitgewerkte ambities zijn als bijlage te vinden in de Algemene Schoolgids (link). Aangezien we op onze school te maken hebben met een zeer kleine groepsomvang, vermelden wij gezien de privacy van de leerlingen, geen resultaten in deze schoolgids. Wel brengen we de resultaten in kaart aan de hand van observaties en/of toetsen. Op basis hiervan zijn wij in staat om doelstellingen op maat te formuleren voor onze leerlingen. De ambities zijn gesteld op het tweede leerjaar. 

We kijken ieder jaar kritisch of de door ons gestelde doelen behaald zijn. Indien dat niet het geval is, stellen wij hiervoor een verbeterplan op met behulp van leren van data. 

Opbrengsten sociaal-emotionele ontwikkeling en leren leren 

We maken gebruik van het instrument IKAN (‘Ik en de ander’) om de sociale vaardigheden en het leren leren in beeld te brengen. Bij de voorjaarsmeting van 2023 haalden we de ambitie: meer dan 75% van de leerlingen haalde een voldoende score op de IKAN. De najaarsmeting kon vanwege technische redenen niet geanalyseerd worden. Op het moment van schrijven zijn de resultaten van de voorjaarsmeting 2024 nog niet binnen.

Opbrengsten sociale veiligheid 

Elk jaar meten we hoe veilig onze leerlingen zich voelen op school. Dit doen we met de Monitor Sociale Veiligheid. Onze ambitie is dat meer dan 90 procent van de leerlingen zich veilig voelt. Dit jaar halen we de ambitie op alle onderdelen: 'Veiligheid', 'Welbevinden' en 'Aantasting veiligheid'. Er komen actiepunten voort uit de onderdelen veiligheid in de kantine/aula, en veiligheid in de taxi, uitleg over met elkaar omgaan/ruzies oplossen en de aanpak pesten door docenten (bij bijv. pesten, discrimineren of uitlachen).

Overgang naar een andere school

Kentalis College Zwolle is het schooljaar 2023-2024 gestart met 11 leerlingen. Hiervan zijn 5 leerlingen tussentijds uitgestroomd naar een andere school. 4 leerlingen verlaten Kentalis College Zwolle voor een andere school aan het einde van het schooljaar 2023-2024. Van de 11 leerlingen gaan 2 leerlingen naar het 2e leerjaar binnen Kentalis College Zwolle. 

Datum Aantal leerlingenRichtingSchool 
08-02-20242PraktijkonderwijsThorbecke SG, locatie Russenweg 3 te Zwolle
26-2-20242Theoretische leerwegThorbecke SG, locatie dr. van Heesweg 1 te Zwolle
25-3-20241VMBO - BB/KBDe Ambelt, locatie dr. Hengeveldweg 9 te Zwolle 
01-09-20241VMBO - KB Porteum te Lelystad
01-09-20241VMBO - KBPorteum te Lelystad 
01-09-20241VMBO - BBAlmere College te Kampen 
01-09-20241VMBO - BB/KBDe Marke Noord - Etty Hillesum Lyceum te Deventer 

 

Informatie over einduitstroom

Er is geen sprake van einduitstroom. Kentalis College Zwolle biedt één of twee jaar onderwijs. Daarna stromen leerlingen uit naar een andere vorm van onderwijs. Gezien de  bovenstaande gegevens is er geen reden voor bijstelling van ons beleid. Samen met ouders (en leerling) wordt steeds geëvalueerd wat de best passende onderwijsplek is.

100% van de leerlingen stroomden voor het einde van de school uit. We noemen dat tussentijdse uitstroom en geen eind uitstroom. Wij verwijzen u daarom naar de paragraaf tussentijdse uitstroom.

Informatie over tussentijdse uitstroom

Alle leerlingen op Kentalis College Zwolle stromen tussentijds uit naar een andere vorm van onderwijs, waarbij het grootste deel na één jaar doorstroomt naar regulier onderwijs. Het gaat steeds om het vinden van de best passende onderwijsplek. Voor veel leerlingen is dit na één schooljaar op het VSO een klas van Thorbecke, waar ze vanuit een ondersteuningsarrangement nog ondersteuning krijgen vanuit Kentalis. Een zeer klein aantal leerlingen stroomt uit naar een andere vorm van speciaal onderwijs. 

Leerlingen die tussentijds uitstromen, voordat zij examen hebben gedaan, noemen we tussentijdse uitstromers. In onderstaande tabel is te zien waar zij naartoe uitstroomden. 2 leerlingen stromen door naar klas 2 van Kentalis College Zwolle. 

Tussentijdse uitstroom
 2019-20202020-20212021-20222022-20232023-2024
Voortgezet onderwijs (VO)9611108
Speciaal voortgezet onderwijs (VSO)    3
Thuiszitters met leerplichtontheffing     
Buitenland     
Totaal 96111011

Analyse Het grootste deel van de leerlingen dat tussentijds uitstroomt, gaat naar het reguliere voortgezet onderwijs. Leerlingen stromen na één of twee jaar onderwijs op het VSO in op Thorbecke SG.

Maatregelen Gezien de bovenstaande gegevens is er geen reden voor bijstelling van ons beleid.  Ouders sluiten jaarlijks aan bij de evaluatie van het ontwikkelingsperspectief. Daarnaast sluiten ouders en leerlingen aan bij de voortgangsgesprekken. Samen wordt steeds geëvalueerd wat de best passende onderwijsplek is. Om voor nog meer leerlingen passend onderwijs in de regio te kunnen bieden hebben we de instroom criteria verbreed sinds het schooljaar 2020-2021. Dit betekent dat we ook onderwijsarrangement VSO onderwijs bieden voor kinderen met een uitstroomperspectief arbeid (PrO).

Wat is bereikt met eerdere maatregelen We zien dat ook de PrO leerlingen veel baat hebben bij ons cluster 2 aanbod, we zullen dit voortzetten. We verwachten dat één schooljaar op het VSO voldoende is voor deze doelgroep.  De leerlingen stromen vervolgens door naar het reguliere praktijkonderwijs met (indien nodig) een ondersteuningsarrangement.
 

Informatie over vervolgsucces

Van alle leerlingen die onze school verlaten wordt gedurende twee jaar bijgehouden of zij nog op hetzelfde niveau zitten als toen ze uitstroomden. Dit heet bestendiging.

Als er sprake is van een wijziging, onderzoeken we de oorzaak daarvan. We stellen een hoge ambitie voor de bestendiging. 

 
Plaatsbestendiging van leerlingen uitgestroomd in schooljaar 2021-2022 
Totaal uitgestroomde leerlingen in 2021-202211  
Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2023 nog op hetzelfde uitstroombestemmingsniveau bevindt
Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2023 niet meer op hetzelfde uitstroombestemmingsniveau bevindt0
Aantal leerlingen waarvan onbekend is of ze zich op 1 oktober 2023 nog op hetzelfde uitstroombestemmingsniveau bevindt

Van 8 van de 11 leerlingen die in 2021-2022 zijn uitgestroomd weten we op welk niveau ze zitten; dit betekent dat de school een goede inschatting maakt van het ontwikkelingsperspectief van de leerlingen. 

Tevredenheids- en ervaringenonderzoeken

Leerlingervaringenonderzoek 

Begin 2023 is het leerlingenervaringenonderzoek afgenomen. Kentalis College Zwolle scoort ruim voldoende. 

Analyse Uit het rapport komt naar voren dat leerlingen over het algemeen aangeven tevreden te zijn over de lestijd, resultaten, omgang met elkaar, de sfeer op school en over hoe er met hun mening wordt omgegaan. Aandachtspunten zijn het geven van duidelijke opdrachten, het samenwerken, elkaar helpen en het omgaan met social media. Hier zijn ze minder tevreden over. 

Maatregelen Schooljaar 2023-2024 zal gekeken worden hoe een betere balans tussen zelfstandig werken en samenwerken kan worden gevonden. Daarnaast worden uit de methode Spraakwaterval lessen geselecteerd om de leerlingen breed te informeren over social media. 

Medewerkeronderzoek

In schooljaar 2022 – 2023 heeft er binnen Kentalis een medewerkeronderzoek plaatsgevonden. Alle collega's van Kentalis College Zwolle hebben deelgenomen aan dit onderzoek. Dit is een mooie respons. 

De headlines waarop het team Kentalis heeft beoordeeld:  

  • Autonomie: score 8,3 dat is hoger dan het gemiddelde van Kentalis (7,4)  
  • Sociale veiligheid: score 8,8  dit is hoger dan het gemiddelde van Kentalis (7,1)
  • Werkgeverschap: score 6.0 dat is lager dan het gemiddelde van Kentalis (6,4)  

Top 3 trotspunten van het team 

  1. Samenwerking binnen het team 
  2. Kennis en expertise binnen het team 
  3. Ruimte voor groei en persoonlijke ontwikkeling 

Ouderervaringenonderzoek 2024 

Begin 2024 is het ouderervaringenonderzoek afgenomen. 2 van de 11 ouders hebben de vragenlijst ingevuld. Dit is een responspercentage van 18%, wat als laag wordt beoordeeld. Kentalis College Zwolle scoort goed. 

Analyse Uit het rapport komt naar voren dat ouders over het algemeen tevreden zijn over de kwaliteit van het onderwijs, deskundigheid, welbevinden, pedagogisch handelen, lesgeven, ondersteuning leerlingen, ontwikkeling, informatie en gelijkwaardigheid. Het aandachtspunt is de veiligheid. Ouders geven aan dat het effectief optreden als leerlingen gepest worden een verbeterpunt is. Hier wordt door de coördinator sociale veiligheidsbeleid en vertrouwenspersoon een actie op uitgezet. 

Audit of inspectie

Collegiale visitatie In maart 2023 heeft er een collegiale visitatie plaatsgevonden op het Kentalis College Zwolle. Visitatoren vonden het een fijn bezoek, waarin ze een goed beeld konden vormen hoe wij ons onderwijs en ondersteuning binnen de Thorbecke Scholengemeenschap vormgeven. 

Ze erkennen de kwetsbaarheid in een kleine setting als deze. Op het gebied van personeel, als ook op de inhoud, waarin je gezien wordt als volwaardige VSO school. 

Uit het bezoek filteren wij dat we de beschrijving van onze zorgstructuur binnen Kentalis College Zwolle onder de loep willen nemen en willen herschrijven waar nodig. 

Maatregelen

Alle bovenstaande resultaten zijn geanalyseerd en leiden tot de maatregelen, die staan beschreven onder het hoofdstuk Schoolplan.