Tweede Kamerleden ontvangen petitie over TOS

Petitie TOS

Op dinsdag 15 oktober 2024 hebben verschillende Tweede Kamerleden van de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de petitie ontvangen die aandacht vraagt voor TOS. Ervaringsdeskundigen en ouders van kinderen met TOS boden de petitie aan. Het doel is om meer mensen bewust te maken van TOS en betere ondersteuning te krijgen voor mensen met deze stoornis.

De Kamerleden Nico Uppelschoten (PVV), Arend Kisteman (VVD), Aant Jelle Soepboer (NSC) en Cor Pierik (BBB) waren goed voorbereid en hadden de petitie vooraf uitgebreid doorgenomen. Tijdens het gesprek toonden zij vooral interesse in de persoonlijke verhalen van de ervaringsdeskundigen, die vertelden over de uitdagingen die zij in het dagelijks leven ervaren, bijvoorbeeld bij het vinden van werk.

Persoonlijke verhalen over TOS raken

Ervaringsdeskundigen TOS Bram Hupkens, Meike van Genugten en Michel Pellen, samen met Marleen van der Vorst, moeder van drie kinderen met TOS, deelden openhartig hun ervaringen. Na de officiële uitreiking nam Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) de tijd om uitgebreid in gesprek te gaan met de ervaringsdeskundigen. Hierdoor kregen zij de kans om dieper in te gaan op hun persoonlijke verhalen en verdere vragen te beantwoorden. Dit versterkte het vertrouwen dat het gesprek over betere ondersteuning voor mensen met TOS in de toekomst zal worden voortgezet.

Ontbijtsessie

Deze petitie maakt deel uit van de activiteiten rondom Wereld TOS Dag op vrijdag 18 oktober. Op 18 oktober is voor Kamerleden een ontbijtsessie georganiseerd in Nieuwspoort, Den Haag. Tijdens deze sessie gaan ervaringsdeskundigen in gesprek met de Tweede Kamerleden over de negen actiepunten in de petitie voor betere bekendheid, ondersteuning en behandeling voor mensen met TOS.

Meer inclusie en begrip

Met de ‘TOS Power’ campagne en de petitie doelen de initiatiefnemers op meer bewustwording over TOS. De focus van de ‘TOS Power’ campagne ligt op de kracht en de mogelijkheden van mensen met TOS, niet op de beperkingen. Deze campagne laat zien hoe mensen met TOS, ondanks hun uitdagingen, succesvol kunnen zijn op school, op het werk en in hun sociale leven. En het belang van de juiste ondersteuning.

Organisatoren

Wereld TOS Dag is een initiatief van ouders van kinderen met TOS en wordt ondersteund door Deelkracht, FENAC, FOSS, Koninklijke Auris Groep, Koninklijke Kentalis, NVLF, NSDSK, Pento, Radboudumc, SamenTrOtS, Siac, Siméa, SpraakSaam, Stichting TOS centraal, Stichting VierTaal, Super Family en Vitus Zuid.