Toolkit ‘Elkaar Verstaan en Begrijpen’ voor regulier onderwijs
Kentalis heeft een nieuwe gratis toolkit ontwikkeld voor leerkrachten, docenten en ambulant begeleiders met een dove of slechthorende leerling in de klas. De toolkit helpt in de zoektocht naar informatie.
Als leerkracht of docent weet je vaak niet waar je moet beginnen met zoeken naar informatie. Over wat het bijvoorbeeld betekent om doof of slechthorend te zijn. En hoe dit relaties tussen leerlingen kan beïnvloeden. De toolkit geeft een overzicht van materialen op het gebied van sociale relaties en welbevinden in de klas. Je vindt er antwoord op vragen als:
- “Ik heb voor het eerst een slechthorend kind in de klas. Ik wil hierover meer weten. Waar vind ik informatie?”
- “Wat betekent het om doof of slechthorend te zijn?”
- “Waar moet ik beginnen met informatie zoeken om mijn dove leerling te begeleiden?”
Positieve relatie tussen leerlingen
De toolkit biedt een handig overzicht van Methoden, Kijken, Spellen, Trainingen, Lezen en Lessen. Het is een soort kleine encyclopedie. Je kunt met deze toolkit informatie zoeken over bijvoorbeeld boeken, films of lessen die gaan over ‘sociale relaties’. Er wordt kort wat verteld over deze materialen. Denk bijvoorbeeld aan het doel van een boek, voor wie het boek is bedoeld, hoe het boek eruit ziet, en waar je het boek kan kopen. Door gebruik te maken van de toolkit zet je een eerste stap om in de klas te werken aan een positieve relatie. Tussen dove, slechthorende kinderen en horende kinderen. Een relatie waarin zij elkaar verstaan én begrijpen.
Gratis beschikbaar
De toolkit “Elkaar Verstaan en Begrijpen” is gratis online beschikbaar en met name bedoeld voor professionals in het onderwijs (leerkrachten, ambulant begeleiders).