Kentalis-methodiek erkend door Nederlands Jeugdinstituut
Kentalis is trots op de erkenning van haar methodiek ‘Jules voor TOS’. De interventie is ontwikkeld voor de groepsbehandeling van jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). ‘Jules voor TOS’ richt zich op het opheffen of verminderen van problematiek én op het compenseren ervan door systematische ondersteuning van taal en communicatie. Zo werken we aan de communicatieve redzaamheid. En kunnen de kinderen uiteindelijk beter meedoen in het leven.
De erkenningscommissie van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) erkent ’Jules voor TOS’ als goed onderbouwd. Ze prijst zowel de combinatie van groeps- en individuele behandeling en de aandacht voor de betrokkenheid van ouders en de aan de interventie verbonden opleidingen voor ouders en professionals. Hoewel meer onderzoek nodig is, ziet de commissie deze methodiek als een waardevolle bijdrage aan de ondersteuning van kinderen met TOS.
Doelgroep en aanpak
‘Jules voor TOS’ is speciaal ontwikkeld voor de groepsbehandeling van Kentalis aan kinderen van tweeënhalf tot vijf jaar, die moeite hebben met het produceren of begrijpen van taal. Aan de basis van deze methodiek ligt het taalontwikkelingsprogramma ‘Dag Jules!’ van uitgeverij Zwijsen, dat in veel Vlaamse kleuterscholen wordt aangeboden. Het programma combineert groepsbehandelingen met individuele logopedische behandeling. Het maakt daarbij gebruik van verschillende hulpmiddelen zoals woordkaartjes, thema-visualisaties en de handpop Jules. Met liedjes, verhalenkoffers en interactieve doe-platen wordt de taalvaardigheid van de kinderen spelenderwijs gestimuleerd.
Zie ook: Vroegbehandeling voor TOS | Kentalis
Focus op ons doel
Een enthousiaste groep Kentalis-medewerkers uit praktijk en wetenschap zette zich in voor de ontwikkeling en invoering van ‘Jules voor TOS’. Alle behandeleenheden waren nauw betrokken vanuit de gezamenlijke focus op verbetering van de communicatieve deelname van kinderen met TOS. Zo is de methodiek gebaseerd op wetenschappelijke kennis en praktische expertise. Carolien Vlemminx en Freke Bonder (beiden programmaleider TOS): “We hebben van meet af aan geloofd in de meerwaarde van de methodiek voor onze behandeling en zijn blij met deze erkenning”.