Ouders hebben vaak veel vragen en zorgen als zij te horen hebben gekregen dat hun kind slechthorend of doof is. Wat betekent het voor de toekomst? Hoe communiceer ik met mijn kindje? We bieden zorg op maat voor jonge kinderen en hun ouders. Je kunt bij ons bijvoorbeeld terecht voor vroegbehandeling.
Hulp aan huis
Wij komen bij gezinnen thuis, bijvoorbeeld om advies en behandeling te geven. Belangrijke thema’s zijn: leren communiceren, elkaar begrijpen, de taal- en spraakontwikkeling, acceptatie en de positie van broertjes en zusjes. Behandelcoördinator Jeanne Berkelmans: “Er is veel mogelijk. Van gebaren leren tot videohometraining. We bekijken wat bij jouw gezin past.” Je krijgt antwoord op vragen als:
- Hoe houd ik rekening met het gehoorverlies van mijn kind?
- Hoe kunnen we met elkaar communiceren?
- Welke hulpmiddelen zijn er?
Hulp voor kinderen tot vijf jaar
We bieden zorg op maat voor jonge kinderen en hun ouders. Er is van alles mogelijk: van ondersteuning thuis vanaf de babytijd tot groepsbehandeling voor peuters en kleuters. Bij de groepsbehandeling leert je kind in een kleine groep communiceren, bijvoorbeeld met woorden en gebaren. Is je kind doof? Dan besteden we veel aandacht aan Dovencultuur en Nederlandse Gebarentaal.
Hulp voor kinderen en jongeren
Als je kind ouder wordt, hebben jullie waarschijnlijk nieuwe vragen. Misschien heeft je zoon of dochter weinig zelfvertrouwen of moeite met sociale situaties. We bieden hulp op maat. Je kind kan bijvoorbeeld onze groepsbehandeling volgen. Het doel is dat je kind zich goed voelt, zich kan ontwikkelen, leert omgaan met het gehoorverlies en meer zelfvertrouwen krijgt.
Behandeling met verblijf
Soms is er al veel geprobeerd en ingezet, maar blijven de spanningen en problemen thuis bestaan. Dan kan behandeling met verblijf een goede optie zijn. Je kind verblijft tijdelijk in een speciale behandelgroep in Nijmegen en krijgt daar intensieve behandeling. Ook de ouders nemen we mee in de behandeling. Het doel is dat de situatie zo verbeterd dat jullie als gezin weer verder kunnen.
De belangrijke rol van ouders
We betrekken ouders actief bij de behandeling. Jij kent je kind immers het beste. We luisteren naar jouw ervaringen en zorgen en wisselen tijdens de behandeling informatie uit. Dit maakt de behandeling extra effectief. Je leert ook hoe je je kind in dagelijkse situaties kunt helpen en krijgt veel informatie over gehoorverlies.
Dit bieden we ook:
- gebarencursussen;
- hulp bij oorsuizen;
- hulp voor slechthorende en dove volwassenen;
- hulp voor slechthorende en dove kinderen met psychische problemen;
- Verder onderzoek en diagnostiek, bijvoorbeeld om een oorzaak te vinden voor bepaald gedrag;
- zorg voor kinderen met een communicatief meervoudige beperking (CMB);
- speciaal onderwijs en ambulante begeleiding op reguliere scholen.
- gezinsbegeleiding voor dove ouders en hun horende of dove kinderen (children of deaf adults, (CODA)).
Lees hoe je je kind kunt aanmelden voor onze behandeling.