'Je kunt gewoon je doelen behalen als je TOS hebt'

Portretfoto van Xiao Min

Dit is Xiao Min (22). Omdat ze het moeilijk had op school, werd ze op haar zevende onderzocht en kreeg ze te horen dat ze een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. Ze ging een tijdje naar het speciaal onderwijs en rondde uiteindelijk twee mbo-opleidingen af. Nu heeft Xiao haar droombaan gevonden: ze werkt met veel plezier in een restaurant. Aan leeftijdsgenoten wil ze laten zien dat je TOS kunt hebben en gewoon je doelen kunt behalen. Lees haar verhaal!

Van regulier naar speciaal onderwijs

“Van groep 1 tot groep 6 heb ik op het regulier onderwijs gezeten. Dat ging niet goed. Ik had slecht contact met de andere leerlingen en leerkrachten. Ik praatte helemaal niet meer en kon de les niet goed volgen. Daardoor kreeg ik een enorme leerachterstand. Ik was denk ik ook bang voor de juf. Ze was heel streng, bijvoorbeeld als ik niet ging opruimen. Dat had ze dan wel gevraagd, maar ik begreep het niet. En zij begreep mij niet...

Tijd voor hulp

Toen werd ik getest op TOS. Dat heb ik dus. Ik kreeg een rugzakje en er kwam een ambulant begeleider en ik kreeg speltherapie. Dat was fijn. Ook kreeg ik logopedie tot groep acht. In groep zeven ging ik naar het speciaal onderwijs, omdat het gewoon niet meer ging op de reguliere basisschool. Ik had het moeilijk en kon de lessen niet volgen. En ik had gewoon teveel achterstand gekregen.

Opgebloeid

Op de speciale school ben ik opgebloeid. Er waren kleine klassen en meer persoonlijke aandacht en ik kreeg daar ook vriendinnen. Uiteindelijk kreeg ik gelukkig ook meer contact met klasgenootjes en de leerkracht. Ik heb het daar echt heel erg naar mijn zin gehad. Uiteindelijk mocht ik naar vmbo basis en kwam ik in een structuurklas. Dat is een soort verlenging van speciaal basisonderwijs. Er was ook meer aandacht en een kleine klas. En ik kreeg taalondersteuning en extra tijd bij toetsen. Toen ik geslaagd was, ging ik naar het mbo.

Twee diploma’s

Eerst heb ik de opleiding secretarieel medewerker niveau 2 gedaan en afgerond. Dat vond ik best moeilijk, want op het mbo is alles met taal. Omdat ik niet echt werk kon vinden, ging ik daarna de mbo-opleiding ‘gastvrouw’ doen. Dat is horeca. Die opleiding heb ik vorig jaar in coronatijd afgerond en nu werk ik vier dagen in de week bij restaurant Bluebirds in the Backyard in Dordrecht. In de keuken en in de bediening en dat gaat heel goed.

Trots

Ik wil hier graag blijven werken voor langere tijd. Ik heb hele lieve collega’s, er is een fijne werksfeer, ik vind het leuk om met gasten om te gaan en ze houden echt rekening met mij. Het is taak voor taak en ik mag het aangeven als ik iets niet begrijp. Ik ben heel trots op mijn werk en dat ik toch maar mooi twee mbo-diploma’s heb. Ook omdat het soms wel moeilijk was met TOS. Ik heb er nu niet echt meer last van, maar ik merk nog wel dat ik TOS heb. Bijvoorbeeld als ik bestellingen moet opnemen. Dat vind ik lastig, omdat je de menukaart uit je hoofd moet kennen en het zijn soms lastige woorden. Toch lukt het vaak wel.

Dankzij veel oefenen

Ik ben ook trots dat het allemaal zo goed gaat. Als kind had ik een héle beperkte woordenschat, maar nu is mijn taal veel beter. Vooral omdat ik veel heb geoefend, bijvoorbeeld met de ambulant begeleider en de speltherapeut. En met mijn moeder. Ik ben echt héél blij met mijn moeder. Ze heeft mij zó geholpen met alles, ook op school, op het mbo. Met huiswerk maken, met leren, met spreekbeurten oefenen.

Je doelen behalen

Ik stond eerder in de Kentalis Topper-rubriek en vertel heel graag hoe het nu met mij gaat, omdat ik leeftijdsgenoten wil laten weten dat je je doelen kunt behalen als je TOS hebt. Ik lees zelf ook graag verhalen van leeftijdsgenoten. Je ziet dan dat er ook anderen zijn die TOS hebben, dat je niet alleen bent. En het was fijn als ik las dat anderen gewoon leuk werk vonden of hun diploma kregen. Daar ben ik nu zelf ook een voorbeeld van!”

Lees meer over ons zorg- en onderwijsaanbod voor kinderen en jongeren met TOS.